Dark
Light

Vrede van Parijs (1783)

Einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog
1 minuut leestijd
Vrede van Parijs van 1783. John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens en William Temple Franklin op een schilderij door Benjamin West.
Vrede van Parijs van 1783. John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens en William Temple Franklin op een schilderij door Benjamin West. De Britse onderhandelaars weigerden te poseren waardoor het schilderij nooit werd vooltooid.

Op 3 september 1783 werd in een hotel in Parijs de zogeheten Vrede van Parijs ondertekend. Daarmee kwam er officieel een eind aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Het Verenigd Koninkrijk erkende de onafhankelijkheid die enkele jaren daarvoor, op 4 juli 1776, door de dertien voormalige koloniën was uitgeroepen.

Eerste pagina van het Verdrag van Parijs van 1783
Eerste pagina van het Verdrag van Parijs van 1783
De Amerikanen hadden het niet alleen voor elkaar gekregen dat hun onafhankelijkheid erkend werd, ze hadden ook het hele gebied tussen de Appalachen en de Mississippi in bezit gekregen. De noordelijke grens van het land werd bepaald door de St. Croix-rivier. Verder werden er regelingen getroffen met loyalisten, kolonisten die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog aan de zijde van de Britten hadden gestaan. Veel van deze loyalisten vestigden zich in Canada.

Enkele andere bepalingen van het verdrag:

  • Groot-Brittannië krijgt voormalige bezittingen in de Caribische Zee terug.
  • Frankrijk krijgt Sint-Lucia, Tobago, Senegal, Goree en de Oostindische bezittingen terug van Engeland.
  • Spanje houdt de zeggenschap over Florida en Menorca.
  • Frankrijk krijgt toestemming om Duinkerken te fortificeren.

Het verdrag werd namens Amerika ondertekend door John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens en William Temple Franklin. Op een bekend schilderij van Benjamin West (zie boven dit artikel) zijn de Amerikaanse ondertekenaars te zien. De Britse delegatie is niet te zien op dit historische werk. Zij weigerden te poseren.

Evacuation Day

Hoewel het verdrag in september 1783 al werd ondertekend, verlieten de laatste Britse troepen New York pas op 25 november van dat jaar. Een gebeurtenis die bekend kwam te staan als Evacuation Day. In hun kielzog leidde generaal George Washington, die de eerste president van de Verenigde Staten zou worden, zijn troepen diezelfde dag triomfantelijk door de stad.

Evacuation Day. Washington leidt zijn troepen door New York
Evacuation Day. Washington leidt zijn troepen door New York
×