Dark
Light

Blanche Scott – Amerikaanse luchtvaartpionier

Eerste Amerikaanse solovlucht door een vrouw
Auteur:
2 minuten leestijd
Blanche Scott - De pilote afgebeeld op een beroemde Amerikaanse postzegel
Blanche Scott - De pilote afgebeeld op een beroemde Amerikaanse postzegel (YV)

De piloot Blanche Scott (1884-1970), ook wel bekend als Betty Scott, neemt een bijzondere plek in de Amerikaanse luchtvaartgeschiedenis in, omdat ze waarschijnlijk als allereerste Amerikaanse vrouw een solovlucht maakte in een vliegtuig.

Blanche Scott
Blanche Scott (Publiek Domein – wiki)
De in 1884 in Rochester (New York) geboren Amerikaanse was avontuurlijk ingesteld. Al op jonge leeftijd raakte ze bijvoorbeeld gefascineerd door auto’s. Nadat haar vader, succesvol zakenman, een automobiel had aangeschaft, besloot Blanche geregeld tripjes te maken. In 1910 deed ze iets bijzonders. De Amerikaanse reed toen, als tweede vrouw ooit, met een auto van de westkust naar de oostkust. Tijdens deze avontuurlijke tocht zag ze in Dayton (Ohio) voor het eerst een vliegtuig van de gebroeders Wright vliegen. Geïnspireerd maakte ze, nadat ze haar historische autoreis had voltooid, in California hierna al zelf als passagier een eerste vlucht.

De autotocht van Blanche Scott bleef niet onopgemerkt in de pers. De prestatie trok ook de aandacht van Jerome Fanciulli, die werkte voor de Amerikaanse luchtvaartpionier Glenn Curtiss. Fanciulli benaderde Blanche Scott en vroeg haar of ze wilde leren vliegen. Scott had hier wel oren naar en zei hierover later:

“The idea of being a nobody and a nothing in New York’s millions had irritated me. Here was a chance for the brass ring.”

Glenn Curtiss zag er aanvankelijk echter niets in om een vrouw aan zijn opleidingsteam toe te voegen. Uiteindelijk ging hij echter toch akkoord. Scott werd zo de enige vrouw die persoonlijk les kreeg van de beroemde vliegtuigbouwer.

Eerste solovlucht

Scott en Curtiss
Scott en Curtiss (Publiek Domein – wiki)
Na enkele eerdere oefensessies nam Blanche Scott op 6 september 1910 opnieuw plaats in een vliegtuig. Het was de bedoeling dat ze in haar eentje op de startbaan wat zou oefenen met taxiën. Om te voorkomen dat het vliegtuig teveel snelheid maakte en de lucht in zou gaan, had Curtiss een blok hout onder het gaspedaal bevestigd. Om onduidelijk redenen verschoof het blok tijdens de oefening. Het toestel maakte hierdoor veel meer vaart dan bedoeld, waardoor het vliegtuig uiteindelijk zelfs loskwam van de grond. Blanche Scott vloog uiteindelijk korte tijd op een hoogte van zo’n twaalf meter waarna ze het toestel weer netjes aan de grond zette. Hoewel deze korte tocht niet officieel werd geregistreerd, wordt hij door historici toch aangemerkt als de eerste Amerikaanse vrouwelijke solovlucht.

Blanche Stuart Scott in haar biplane, ca. 1910-1916
Blanche Stuart Scott in haar biplane, ca. 1910-1916 (Publiek Domein – wiki)

Blanche Scott voltooide na deze korte onverwachtse vlucht haar opleiding en werkte enige tijd als stuntpiloot voor Curtiss’ demonstratieteam. In 1916 zei ze de luchtvaartindustrie vaarwel, onder meer uit onvrede over het feit dat het voor vrouwen moeilijk bleek om carrière te maken als ingenieur of mecanicien. Ook de fascinatie van het publiek voor crashes en ongelukken was haar tegen gaan staan. Hierna werkte Blanche Scott nog in de radio- en filmindustrie. Tot de jaren vijftig was ze vervolgens verbonden aan het Air Force Museum in Dayton.

Eerbetoon

Blanche Scott overleed in 1970 op 84-jarige leeftijd en werd gecremeerd in Rochester. Tien jaar na haar dood eerde het Amerikaanse postbedrijf de luchtvaartpionier door een postzegel uit geven met daarop haar beeltenis (zie openingsafbeelding). In 2005 werd ze toegevoegd aan de Amerikaanse National Women’s Hall of Fame.

Bronnen

-https://airandspace.si.edu/explore-and-learn/topics/women-in-aviation/scott.cfm
-https://www.encyclopedia.com/science/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/blanche-scott
-https://en.wikipedia.org/wiki/Blanche_Scott
-https://www.airspacemag.com/history-of-flight/blanche-stuart-scott-fabulist-air-180972236/
×