Waarom Britse agenten ook wel ‘bobbies’ worden genoemd

2 minuten leestijd
De eerste 'peelers' of 'bobbies'
De eerste 'peelers' of 'bobbies' (Greater Manchester Police Museum)

Dat Britse politieagenten ook wel ‘bobbies’ genoemd worden, is allemaal te danken aan Sir Robert Peel. Als minister van Binnenlandse Zaken richtte hij in 1829 de Metropolitan Police Force for Greater Londen op. Aangezien de minister soms liefkozend “Bobby” werd genoemd, kregen zijn agenten deze bijnaam.

Robert Peel
Robert Peel
De oprichting van het eerste moderne politiekorps van het Verenigd Koninkrijk had aardig wat voeten in de aarde gehad. Dat er begin negentiende eeuw in veel steden grote problemen waren en veel criminelen relatief ongestoord hun gang konden gaan, was iedereen wel bekend. Toen Robert Peel in 1822 voorstelde een professionele politiemacht op te richten, was echter lang niet iedereen ervan overtuigd dat dat een goed idee was. Veel parlementariërs beschouwden het als een te grote inbreuk op de burgerlijke vrijheid. Peel bleef echter volhouden en verklaarde dat men niet van “drie dronken ordebewakers” kon verwachten dat die iets deden aan de golf aan inbraken en diefstallen die de steden teisterden.

Foto van een 'bobby' of 'peeler' uit de jaren 1850
Foto van een ‘bobby’ of ‘peeler’ uit de jaren 1850
De aanhouder won, want in 1829 werd inderdaad een wet aangenomen die de oprichting van de Metropolitan Police Force for Greater Londen mogelijk maakte. Het ging om de allereerste professionele, geüniformeerde Britse politiemacht. De nieuwe politiemannen werden aanvankelijk zowel ‘peelers’ als ‘bobbies’ genoemd. Alleen de laatste naam bleef uiteindelijk hangen. Vandaag de dag is ‘bobby’ een soort koosnaam, maar begin negentiende eeuw was dat wel anders. De geüniformeerde agenten werden vaak uitgejouwd en ‘bobbie’ was toen dus meer een scheldnaam. Na verloop van tijd moesten veel burgers echter erkennen dat de dienst best nuttig was. Na oprichting van het politiekorps daalde het aantal misdaden gestaag.

Het is uiteraard niet zo dat er voor de oprichting van de Metropolitan Police Force nog helemaal geen toezicht gehouden werd. Het en der werden ordehandhavers ingezet (waar Peel zoals hierboven bleek niet altijd een erg hoge pet van op had) en vanaf 1798 werd de misdaad in de haven van Londen bijvoorbeeld bestreden door de speciaal hiervoor opgerichte Thames River Police.

Bow Street Runners

En dan waren er ook nog de Bow Street Runners. Leden van deze vroege politiemacht, die halverwege de achttiende eeuw door enkele magistraten in het leven werd geroepen, waren niet alleen betrokken bij het opsporen van misdadigers maar hielden zich ook bezig met het onderzoeken en vervolgen van de misdaden. Deze dienst opereerde echter nog niet zo gecoördineerd en dienders waren vaak vrijwel ongetraind als ze de straat op gingen. De Bow Street Runners legden echter wel mede de basis voor de geüniformeerde politiemacht die jaren later door Robert Peel werd opgericht.

Bronnen â–¼

-https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/Sir-Robert-Peel/
-1001 historische gebeurtenissen – Peter Furtado, red. (Librero) p.501

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×