Dark
Light

Wat betekent het als je ‘niet van gisteren’ bent?

1 minuut leestijd
Personen voor een klok
Personen voor een klok (CC0 - Pixabay - valentinsimon0)

Als iemand “niet van gisteren is” betekent dit dat de persoon in kwestie goed op de hoogte is. Het gaat om een ervaren, niet naïef persoon die zich niet snel voor de gek laat houden. Hij of zij is bij de pinken. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

Voor de herkomst van de veelgebruikte uitdrukking wordt vaak verwezen naar de bijbel en dan specifiek naar het boek Job, waar het volgende valt te lezen:

Wij zijn hier pas sinds gisteren, wij weten niets; ons leven op aarde is zo vluchtig als een schaduw. Job 8:9, NBV21

Deze zin wordt uitgesproken door Bildad, een vriend van Job, een man die in het ongeluk is gestort. Samen met twee andere vrienden probeert Bildad de ongelukkig Job bij te staan. Met bovenstaande zin lijkt hij te willen zeggen dat Job niet aan hem moet vragen wat de reden van al zijn lijden is. Bildad is er immers nog maar een dag. Waren ze “niet van gisteren”, dan hadden zijn vrienden mogelijk wel antwoord kunnen geven. Wie niet van gisteren is, is immers aardig op de hoogte.

De uitdrukking “niet van gisteren zijn” is ook in andere talen bekend. In het Engels heeft “not born yesterday” bijvoorbeeld ongeveer dezelfde betekenis.

Motto

Historiek heeft al jaren als motto “omdat we ook van gisteren zijn”, waarmee we willen benadrukken dat kennis van gisteren, ofwel het verleden, van toegevoegde waarde kan zijn. Maar uiteraard beperken wij ons niet letterlijk tot het nieuws van gisteren. We duiken veel verder het verleden in.

Bronnen

-https://bijbel.nbv21.nl/bijbel/NBV21/JOB.8/Job-8/
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0704.php
-Muggenzifters en zondebokken – Friederike de Raat (Nieuw Amsterdam) p.63-64
×