Het Indisch Herinneringscentrum, de Koninklijke Bibliotheek en WO2Net lanceren begin volgende maand een website met meer dan 250.000 bronnen over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, met een focus op de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieperiode.
De website, Onsland.nl, bevat diverse collecties historische documenten, foto’s, getuigenissen en interactieve tools waarmee bezoekers kunnen zoeken naar familiegeschiedenissen of historische personen. Het project richt zich op het vergroten van kennis over het gezamenlijke verleden van Nederland en Indonesië en biedt daarnaast lesmateriaal voor scholen, dat diverse thema’s als slavernij en migratie omvat.
Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum, benadrukt het belang van dit platform:
De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië is lange tijd onderbelicht gebleven. Er zijn bijna 2 miljoen Nederlanders met Indonesische roots of een historische band met het land, die om persoonlijke redenen graag dieper in deze geschiedenis zouden duiken.
Het platform wil een “multi-perspectief beeld” laten zien door verhalen te delen van verschillende ervarings- en herinneringsgemeenschappen, zoals de Indische, Molukse en Papua-gemeenschap. Tot nu toe zijn zeventig collecties gedigitaliseerd van zowel particulieren als instellingen als het Nationaal Archief, NIOD en Rijksmuseum. Het is de bedoeling dat de website komende jaren steeds verder wordt uitgebreid.
De officiële lancering vindt vrijdag 4 oktober plaats in Leiden, waar staatssecretaris Vincent Karremans de opening verzorgt.