Werknemers die in de zorg werken of daar een affiniteit mee hebben, kunnen hun hart ophalen. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft oude foto’s van de ziekenhuizen online gezet. Dankzij die foto’s is een boel te leren.
“De mooiste vind ik wel die van het cirkelbed”, reageert enthousiaste woordvoerster Anne van Hest. “Daar kwamen veel vragen over binnen. Het bed werd lange tijd gebruikt voor patiënten met rugwervelfracturen. Tegenwoordig gebruiken we een modernere behandeling.”
Twee totaal verschillende ziekenhuizen
Voor wie het niet weet: het Máxima Medisch Centrum is veertien jaar geleden ontstaan uit twee oudere ziekenhuizen, namelijk het Diaconessenhuis Eindhoven en het Sint Joseph Ziekenhuis in Veldhoven. Beide kennen een rijke historie.
Het Diaconessenhuis ontstond in 1933 dankzij de hulp van Anton Philips, de ondernemer die aan de basis van het gigantische Philips stond. Mede door Philips was Eindhoven flink gegroeid. Daarmee namen ook het aantal protestanten en de vraag naar ziekenzorg met protestantse grondslag toe.
Het Sint Joseph Ziekenhuis werd daarentegen onderhouden door de Congregatie van Kleine Zusters uit Heerlen. De katholieke zusters maakten streng onderscheid tussen de verzekeringsklassen. Iemand met een eersteklas verzekering kreeg bijvoorbeeld uitzicht op de tuin en een beter menu, terwijl iemand met de laagste verzekeringsklasse op een grote zaal lag zonder privacy.
Beroemde clowns
Ondanks het verschil in behandeling zorgden de zusters wel eens voor vertier, valt op te maken uit de foto’s. Zo bezochten de wereldberoemde Fratellini-clowns in 1935 enkele ziekenzalen. De clowns behoorden tot een bekende Europese circusfamilie uit het begin van de vorige eeuw.
Maar de foto’s tonen ook hoe er nog nonnen en broeders door het ziekenhuis liepen. En wat te denken van oude potjes, buisjes of zelfs een suikerzakje? Het zijn voorwerpen waar iedereen normaal niet aan denkt, maar daarom juist des te leuk zijn om te zien.
Oude fotoalbums
Intussen plaatst het Máxima Medisch Centrum meer oude foto’s op Pinterest. Die foto’s komen van ziekenhuismedewerkers die oude foto-albums tegenkwamen. Woordvoerster Van Hest: “We hebben die foto’s gedigitaliseerd voor het nageslacht, om het zo maar te zeggen.” Het ziekenhuis gebruikt Pinterest, omdat daarop de foto’s het best te zien zouden zijn.