Weg en kanaal uit Romeinse tijd gevonden bij Nijmegen

1 minuut leestijd
Beeld vanuit de lucht. Bermgreppels van de Romeinse weg, zichtbaar als donkere, rechte banen.
Beeld vanuit de lucht. Bermgreppels van de Romeinse weg, zichtbaar als donkere, rechte banen. - Foto: Waterschap Rivierenland

Archeologen hebben in de buurt van Oosterhout bij Nijmegen sporen van een weg en kanaal uit de Romeinse tijd gevonden. Dat meldt het Waterschap Rivierenland. Eerder dit jaar werd in dit gebied al een circa tweeduizend jaar oud skelet gevonden.

Het kanaal zichtbaar als lichtgele baan binnen de bruine natuurlijke ondergrond.
Het kanaal zichtbaar als lichtgele baan binnen de bruine natuurlijke ondergrond. – Foto: Waterschap Rivierenland
De ontdekking werd gedaan langs het dijkversterkingstraject Wolferen-Sprok. De weg en het kanaal zijn ongeveer tweeduizend jaar oud en zijn aangelegd en gebruikt door het Romeinse leger. Het waterschap spreekt van een “unieke vondst voor Oost-Nederland”. Het kanaal is volgens de onderzoekers groot genoeg voor schepen uit de Romeinse tijd. Waterschap Rivierenland:

“De kans is groot dat dit kanaal Nijmegen en de Rijn met elkaar verbond. Nijmegen was in de Romeinse tijd een belangrijke stad. De Rijn was toen de grens van het Romeinse rijk. Langs de Rijn waren daarom veel Romeinse soldaten gelegerd. De soldaten moesten zich makkelijk kunnen verplaatsen en hadden veel spullen nodig. Het kanaal had dus een belangrijke rol. Net als de gevonden weg.”

Romeinse hoofdweg

De gevonden weg is een brede hoofdweg die zou zijn aangelegd en gebruikt door soldaten om zich snel te kunnen verplaatsen. Het waterschap:

“Romeinse wegen zijn zeldzaam en in Oost-Nederland al helemaal. Deze weg vertelt archeologen daarom heel veel nieuwe feiten over het wegennet van zo’n 2000 jaar geleden. Het oorspronkelijke wegdek van grind is nog bewaard gebleven. Normale wegen waren niet meer dan modderige zandwegen, maar het Romeinse leger legde in een groot deel van Nederland wegen aan met een verhard wegdek. Hierdoor kon het leger zich snel over grote afstanden verplaatsen. Een soort Romeinse snelweg.”

Waar het kanaal en de weg uiteindelijk eindigen is nog niet bekend.

Ook interessant: Neder-Germaanse Limes toegevoegd aan werelderfgoedlijst
Boek: Romeinse wegen in Nederland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×