Wieg van Newton – Newtonpendel

Derde wet van Newton

De Wieg van Newton, of de Newtonpendel, is een toestel waarmee de derde wet van de Engelse natuurkundige en wiskundige Isaac Newton, de wet van behoud van impuls en energiebehoud, kan worden geïllustreerd.

Wieg van Newton
Wieg van Newton
Deze wet stelt dat de kracht dat een voorwerp uitoefent op een ander voorwerp, een gelijke, maar tegengestelde reactie oproept. Denk bijvoorbeeld aan een bal die tegen een doel wordt geschoten. De bal kaatst terug met dezelfde kracht als waarmee hij het doel heeft geraakt. Deze derde wet is goed te zien in de Wieg van Newton. Die bestaat uit een aantal naast elkaar hangende pendels. Als een van buitenste pendels omhoog gehouden wordt en men laat die vervolgens los, zullen de andere pendels eveneens in beweging gebracht worden. In theorie zou de laatste pendel in de rij even hoog moeten komen als de eerste losgelaten pendel. Hierdoor zou een perpetuum mobile ontstaan, een voortdurend bewegend apparaat. In de praktijk werkt dit echter niet helemaal, onder meer vanwege de wrijving die tijdens de beweging in de lucht ontstaat.

De Wieg van Newton is overigens niet ontwikkeld door Newton zelf, maar door de Franse wetenschapper Edme Mariotte (ca. 1620-1684) die de derde wet van Newton inzichtelijk wilde maken.

Lees ook: Isaac Newton (1642-1727) – Ontdekker van de zwaartekracht
En: Lijst van uitvindingen

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: