WOII-bom ontregelt treinverkeer Oost-Nederland

Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog heeft vrijdag in het oosten van Nederland voor nogal wat overlast gezorgd.


De vliegtuigbom van 500 pond werd gevonden in de directe omgeving van de spoorbrug aan de linker IJsseloever. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Deventer werd in verband met de vondst rond tien uur ’s ochtends stilgelegd en ook het vlieg- en vaarverkeer in de buurt van de spoorbrug werd stilgelegd.

Pas aan het begin van de avond kon de bom veilig worden afgevoerd. Rond acht uur ’s avonds werd het treinverkeer hervat. Aanvankelijk was de verwachting dat het spoor al om één uur ’s middags vrijgegeven zou kunnen worden, maar de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) had veel meer tijd nodig voor de ontmanteling van de bom. De vliegtuigbom bleek overigens niet op scherp te staan.

In het voorjaar werden daar ook al 14 bommen aangetroffen en onklaar gemaakt. De bommen werden allemaal gevonden bij graafwerkzaamheden in het kader van het project “Ruimte aan de rivier”.

- advertentie -

Treinverkeer Apeldoorn-Deventer stil om bom

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: