WOII-bom ontregelt treinverkeer Oost-Nederland

Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog heeft vrijdag in het oosten van Nederland voor nogal wat overlast gezorgd.


De vliegtuigbom van 500 pond werd gevonden in de directe omgeving van de spoorbrug aan de linker IJsseloever. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Deventer werd in verband met de vondst rond tien uur ’s ochtends stilgelegd en ook het vlieg- en vaarverkeer in de buurt van de spoorbrug werd stilgelegd.

Pas aan het begin van de avond kon de bom veilig worden afgevoerd. Rond acht uur ’s avonds werd het treinverkeer hervat. Aanvankelijk was de verwachting dat het spoor al om één uur ’s middags vrijgegeven zou kunnen worden, maar de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) had veel meer tijd nodig voor de ontmanteling van de bom. De vliegtuigbom bleek overigens niet op scherp te staan.

In het voorjaar werden daar ook al 14 bommen aangetroffen en onklaar gemaakt. De bommen werden allemaal gevonden bij graafwerkzaamheden in het kader van het project “Ruimte aan de rivier”.

- advertentie -

Treinverkeer Apeldoorn-Deventer stil om bom

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: