Dark
Light

Wrak gelokaliseerd van het schip dat de Titanic waarschuwde

1 minuut leestijd
SS Mesaba
SS Mesaba - Foto: Bangor University

Onderzoekers hebben in de Ierse zee het wrak van de SS Mesaba gevonden. Dit schip waarschuwde de Titanic in 1912 voor ijsbergen in de Noord-Atlantische Oceaan. Die waarschuwing kwam wel aan, maar zou door de marconist niet aan de brug zijn doorgegeven. Later die nacht ramde de Titanic een ijsberg waarna het onzinkbaar geachte passagiersschip verging. Bij deze scheepsramp kwamen ruim vijftienhonderd passagiers om het leven.

Na de ramp deed de SS Mesaba nog zes jaar dienst als koopvaardijschip. In 1918 verging het schip nadat het was geraakt door een Duitse torpedo. Het Britse schip was op dat moment vanuit Liverpool onderweg naar Philadelphia. Twintig passagiers verloren het leven, onder hen ook de commandant van het schip.

Onderzoekers van de Bangor Universiteit in Wales zijn er recent in geslaagd het wrak te lokaliseren. Duidelijk was al wel dat het schip ergens in de zee tussen Ierland en Wales lag, maar de precieze locatie was onbekend. Met behulp van geavanceerde sonartechniek hebben medewerkers van de universiteit een gebied van ruim 19.000 vierkante kilometer onderzocht. Daarbij werden 273 wrakken gevonden. Daarvan zijn er inmiddels iets meer dan honderd geïdentificeerd.

×