Clive Sinclair (1940) – Maker van de ZX Spectrum

1 minuut leestijd
Clive Sinclair (1940) - Maker van de ZX Spectrum
Clive Sinclair (1940) - Maker van de ZX Spectrum

De zogenaamde ZX Spectrum, een homecomputer die werd ontwikkeld door de Engelsman Clive Sinclair, bestaat maandag precies dertig jaar.

Doodle ter ere van de ZX Spectrum en St George’s Day
Sinclair had al enkele homecomputers ontwikkeld toen hij op 23 april 1982 de ZX Spectrum lanceerde. Voor deze naam werd gekozen om duidelijk te maken dat deze computer, die op de televisie aangesloten moest worden, ook met kleuren kon werken. Acht om precies te zijn.

Met de computer boekte Clive Sinclair zijn grote succes. Anders dan zijn eerdere computers – de ZX80 en ZX81 – kon de ZX Spectrum ook geluid maken. Met de Spectrum ging Clive succesvol de strijd aan met de Commodore 64. In Groot-Brittannië was de computer van de Engelsman lange tijd de best verkochte homecomputer.

Commodore 64

Hoewel de Commodore 64 meer technische mogelijkheden had, bleek er een grote markt voor de ZX Spectrum. Er werden meer dan 23.000 software-titels speciaal voor deze computer ontwikkeld. De computer had kleine rubbertoetsen en kon onder meer omgaan met testprogramma’s en databases. Vooral bekend werd de ZX Spectrum echter omdat er veel spellen op gespeeld konden worden. Volgens kenners heeft de ZX Spectrum sterk bijgedragen aan het populair maken van de homecomputer.

Doodle

Google staat maandag met een speciaal logo, een zogenaamde Doodle, stil bij de dertigste verjaardag van de ZX Spectrum. Het traditionele logo is vervangen door een afbeelding met slechts acht kleuren. Omdat het maandag ook St George’s Day (Sint-Jorisdag) is, heeft Google gekozen voor een afbeelding van de heilige Joris van Cappadocië die een draak dood.

Boek: Hoe een groep hackers, genieen en nerds de digitale revolutie ontketende

Commodore 64 vs ZX Spectrum

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×