De Franse natuurkundige André-Marie Ampère wordt beschouwd als de grondleger van de elektriciteitsleer. Hij legde als eerste het verband tussen elektriciteit en magnetisme. De eenheid van stroomsterkte, ampère, en de Wet van Ampère zijn naar hem vernoemd.
De Fransman Ampère wordt op 20 januari 1775 geboren in de stad Lyon. Hij is al vroeg geïnteresseerd in chemie en weet op 12-jarige leeftijd al nagenoeg alles dat op dat moment in de wiskunde bekend is.
Als André-Marie Ampère 18 jaar is verliest hij zijn vader die als koningsgezinde betrokken was bij de Franse opstand en naderhand wordt beschuldigd van verraad. Ampères vader wordt in het openbaar terechtgesteld. Meer rampspoed krijgt Ampère enkele jaren later als zijn vrouw overlijdt.
Hoogleraar
In 1801 wordt de Fransman hoogleraar natuurkunde in Bourg en acht jaar later wordt hij hoogleraar aan het vermaarde Collège de France in Parijs.
Rond 1820 is de gehele natuurkundige wereld in de ban van een ontdekking van de Deense natuurkundige Hans Oersted die meldt dat de naald van zijn kompas afbuigt als deze in de buurt komt van een stroom elektriciteit. Het is de eerste aanwijzing dat er verband bestaat tussen magnetisme en elektriciteit.
De Fransman is erg geïnteresseerd in de bevinding van de Deen en herhaalt diens experiment. Na amper een week heeft hij de wet gevonden die bepaalt hoe en in welke richting de naald afwijkt als er meer of minder elektriciteit langs loopt. Hij ontdekt dat twee parallelle draden waar stroom doorheen loopt, elkaar afstoten of juist aantrekken. Dit afhankelijk van het feit of de stroom door de draden in dezelfde of tegengestelde richting beweegt.
Een natuurkundige formule ontwikkelt de uitvinder niet. Dit wordt later alsnog gedaan door de Britse wiskundige James Clerk Maxwell. De wetenschapper is een van de 72 Fransen wier namen in de Eiffeltoren staat gegrift.
- Lijst met andere uitvindingen
- Boek: De laatste donkere dagen – | Graham Moore