Duits stadje neemt Hitler ereburgerschap af

Adolf Hitler in 1937

Adolf Hitler in 1937

De gemeenteraad van het Duitse stadje Goslar heeft besloten Adolf Hitler 68 jaar na zijn dood, zijn ereburgerschap af te nemen.


Met dit besluit maakt het stadje een laat statement. Eigenlijk eindigt een ereburgerschap op het moment van overlijden maar omdat Hitler zo’n bijzonder figuur is, wilde de gemeenteraad nog eens duidelijk laten weten dat het niets van de dictator moet hebben.

Deze week werd de procedure in gang gezet. Normaal gesproken is Hitler vanaf volgende maand geen ereburger meer van Goslar.

Volgens een Duits persbureau was Hitler bij leven ereburger van zo’n vierduizend plaatsen en steden. Veel steden namen hem dit ereburgerschap na de oorlog af, maar dit gebeurde niet overal.

- advertentie -

Eerder dit jaar was er al een ander Duits stadje, Nortorf, dat het ereburgerschap van de dictator beëindigde.

Gerelateerde boeken:

Verslag Pearl Harbor, 21 december 1941 - Nationaal Archief
Verdieping van Nederland Verslag Pearl Harbor, 21 december 1941 – Nationaal Archief…
WesterborkLuisterpad - Foto: WesterborkEen jaar geleden werd het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: