Dark
Light

Claude Debussy (1862-1918) – Franse componist

Auteur:
2 minuten leestijd
Claude Debussy
Claude Debussy

Het is deze maand precies honderd jaar geleden dat de Franse componist Claude Debussy overleed. De componist wordt beschouwd als een grote vernieuwer binnen de klassieke muziek. Zijn bekendste compositie is waarschijnlijk Clair de Lune uit de Suite bergamasque.

Claude Debussy aan de piano in 1893
Claude Debussy aan de piano in 1893
Claude Achille Debussy werd op 22 augustus 1862 geboren in Saint-Germain-en-Laye, nabij Parijs, als zoon van een kleine winkelier. Zijn pianotalent werd ontdekt toen Debussy negen jaar oud was door Madame de Fleurville, een oud-leerlinge van Frédéric Chopin.

Debussy studeerde tussen 1873 en 1886 piano bij Antoine François Marmontel en solvége bij Albert Lavignac. Daarna studeerde hij harmonie bij Émile Duran en korte tijd improvisatie bij Auguste Franck.

In 1879 kwam Debussy in contact met madame Marie-Blanche Vasnier. Haar culturele kring werd zeer belangrijk voor de componist. Debussy droeg enkele van zijn vroege liederen aan haar op. Hetzelfde jaar dat hij Vasnier ontmoette reisde Debussy via Florence en Venetië naar Moskou als begeleider van Nadesjda von Meck, de beschermster van Tsjaikovski.

In 1884 ontving Debussy de Prix de Rome voor zijn cantate L’enfant prodigue.

Tien jaar hierna ging zijn orkestwerk Prélude à l’après-midi d’un faune in première. Dit wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de componist. Een ander bekend werk van de Fransman is de opera Pelléas et Mélisande (1893-1902), betekende een mijlpaal in de ontwikkeling van de Franse muziek. Dit werk, naar een toneelstuk van de Belgische toneelschrijver Maurice Maeterlinck, is de enige opera die hij ooit schreef.

Portret van Debussy door Marcel Baschet (1884)
Portret van Debussy door Marcel Baschet (1884)

De componist

Claude Debussy liet zich aanvankelijk inspireren door componisten als Massenet, Chabrier en Chopin maar ontwikkelde uiteindelijk een geheel eigen stijl waarin onder meer invloeden van zigeunermuziek en Javaanse gamelanmuziek terug zijn te horen.

Zijn vernieuwingen maakte Debussy tot een van de grootste en belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. De componeerstijl van de Fransman wordt vaak vergeleken met de stijl van negentiende-eeuwse Franse impressionistische schilders. Hij was op drie vlakken vernieuwend: hij ontwikkelde de rondo en sonatevorm verder richting vrijere vormen, hij ontwikkelde een nieuwe muzikale harmonie (door gebruik te maken van pentatonische en octatonische toonladders) en in de ritmiek (afwijkend van de Romantiek van zijn tijd gebruikte hij een onregelmatige ritmiek).

Levenseinde van Claude Debussy

Claude Debussy overleed op 25 maart 1918, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in Parijs. De stad werd op dat moment aangevallen door het Duitse leger. Maar dat was niet de doodsoorzaak van Debussy: hij overleed op 55-jarige leeftijd aan darmkanker.

Doodle

In 2013 stond Google met een zogenaamde Doodle stil bij de 151ste geboortedag van de componist. De hele dag was een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine te zien, gebaseerd op Clair de lune (maanlicht), een beroemd deel uit Debussy’s vierdelige compositie voor piano Suite Bergamasque. Dit dromerige muziekstuk wordt vaak als zelfstandig muziekstuk opgevoerd. Ook in de Doodle was het muziekstuk te horen in een dromerige sfeer. De begeleidende animatie eindigt met twee mensen die elkaar passeren in een boot en een paraplu delen.

De Doodle in actie:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×