Dark
Light

Nieuw-Zwabenland, een stukje nazi-Duitsland in Antarctica

2 minuten leestijd
Een stukje nazi-Duitsland op Antarctica
Een stukje nazi-Duitsland op Antarctica

In 1939 onderzocht een Duitse poolexpeditie een deel van Antarctica. Het gebied werd door de nazi’s geclaimd en kreeg de naam Neuschwabenland (Nieuw-Zwabenland).

Verkenningsvliegtuig tijdens de Duitse expeditie in Antarctica (histarmar.com)
Verkenningsvliegtuig tijdens de Duitse expeditie in Antarctica (histarmar.com)
Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stuurde Adolf Hitler een groep poolonderzoekers op een geheime missie naar Antarctica. De nazi’s vonden dat Groot-Brittannië al een veel te groot deel van het continent voor zich had opgeëist, en men wilde daarom snel ook een deel van Antarctica claimen. Aangekomen in het zuidpoolgebied voerden de poolonderzoekers onder leiding van kapitein Alfred Ritscher drie weken lang onderzoek uit in Oost-Antarctica (het huidige Koningin Maudland).

Met verkenningsvliegtuigen werd in totaal een gebied van zo’n 250.000 kilometer onderzocht. Voor het eerst werden er ook luchtfoto’s gemaakt in dit deel van Antarctica. Het gebied was eerder al wel onderzocht door Noorse poolonderzoekers. Toen men in Noorwegen hoorde over de Duitse expeditie was men den ook niet blij en besloot men het gebied officieel te claimen.

De nazi’s hadden er echter lak aan dat de Noren al eerder ter plekke waren geweest, en besloten het gebied gewoon ook te claimen. Op verschillende strategische posities werden nazi-vlaggen geplaatst en tijdens verkenningstochten gooide men honderden metalen pinnen met hakenkruizen naar beneden. Boodschap: dit gebied maakt onderdeel uit van het Derde Rijk.

Duitse kaart die duidelijk maakt hoe Antarctica is verdeeld - Deutsche Zeitung in den Niederlanden, 1940 (Delpher)
Duitse kaart die duidelijk maakt hoe Antarctica is verdeeld – Deutsche Zeitung in den Niederlanden, 1940 (Delpher)

Wilde verhalen

Vlag van Nieuw-Zwabenland
Vlag van Nieuw-Zwabenland
Er is geen bewijs dat de Duitse onderzoekers na deze expeditie nogmaals naar Neuschwabenland afreisden. Ook wordt nergens vermeld dat men van plan was een echte basis in het gebied op te zetten. Na de oorlog verschenen er wel talloze speculatieve verhalen. De nazi’s zouden volgens deze dubieuze bronnen zelfs ondergrondse fabrieken hebben gebouwd. Ook is wel eens beweerd dat niemand minder dan Adolf Hitler na de oorlog naar de basis uitweek. In het koude Antarctica zou hij vervolgens nog jaren hebben gewoond. Met de algemene lezing dat de nazi-leider in mei 1945 zelfmoord pleegde in de bunker in Berlijn, rekenen deze complotdenkers eenvoudig af door te beweren dat de verkoolde resten van Hitler en zijn vrouw Eva vals waren.

Neuschwabenland is historisch gezien feitelijk echter weinig interessant. Maar complotdenkers en sensatiezoekers denken daar natuurlijk anders over.

Bronnen

– http://www.histarmar.com.ar/Antartida/Base-Hitler/LaBaseAntarticadeHitler.pdf
– http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011119858
×