Paus toont beenderen apostel Petrus

Petrus volgens Peter Paul Rubens

Petrus volgens Peter Paul Rubens

Het Vaticaan toonde de wereld zondag de relieken van de apostel Petrus. Veel gelovigen zijn er althans van overtuigd dat het om resten van de apostel gaat. Onomstotelijk bewijs hiervoor ontbreekt echter.


Petrus is volgens de overlevering de apostel die van Christus de sleutels van de hemel kreeg. Hij wordt ook wel de eerste paus genoemd en als opvolger van de heilige Petrus worden pausen beschouwd als ‘sleutelbewaarders’.

Petrus overleed rond 64 na Christus in Rome. Een eeuw geleden werden onder de Sint-Pieter in die stad resten teruggevonden die van de apostel zouden zijn. Tijdens een processie werden zondag de vermeende resten van ‘de allereerste bisschop van Rome’ naar het Sint-Pietersplein gebracht. De huidige paus, Franciscus, knielde voor de relieken. Het was voor het eerst dat een paus de beenderen aan het grote publiek toonde.

Niet alle deskundigen zijn het er over eens dat de beenderen die vorige eeuw onder de Sint-Pieter werden gevonden inderdaad van Petrus zijn. Verschillende archeologen van het Vaticaan twijfelen over de authenticiteit. Volgens aartsbisschop Rino Fisichella is het echter vrijwel onmogelijk om de authenticiteit nog te bewijzen:

- advertentie -

“Wij willen de discussie niet heropenen. Christenen geloofden tweeduizend jaar in hun echtheid en zij willen dat ook in de toekomst blijven doen.”

Pope Francis holds relics of St. Peter

Het fietsvraagstuk - Foto: stock.xchngNa zijn huwelijk ontpopt…
Gerrit Krol - Still YouTube
Gerrit Krol - Still YouTubeDe Nederlandse schrijver en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: