Polen zoekt investeerder voor Wolfsschanze

Ruïnes – Foto: Albert Jankowski

Het Poolse staatsbosbeheer is op zoek naar een investeerder die geld wil steken in het gebied rond Hitlers voormalige hoofdkwartier in het land, de zogenaamde Wolfsschanze.

Adolf Hitler liet tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot bunkercomplex bouwen in de toenmalige Duitse provincie Oost-Pruisen. In deze zogenaamde Wolfsschanze (het Wolvennest) verbleef de dictator tussen juni 1941 en november 1944 meer dan achthonderd dagen. Vanuit het complex leidde hij onder meer de strijd tegen de Russen.- advertentie -

Duitsland eert complotplegers operatie Walküre

Juli 1944 pleegde de graaf Claus von Stauffenberg in de Wolfsschanze een aanslag op Hitler. Onder de kaarttafel van de commandopost ontplofte rond het middaguur een bom. Dertien mensen raakten zwaargewond en er vielen vier doden. Hitler zelf had echter alleen enkele lichte brandwonden.

In januari 1945 verlieten de Duitsers het complex, maar niet voordat ze het hadden opgeblazen. Hitler achtte het te waardevol om in handen te laten vallen van de Russen.

De ruïnes trekken jaarlijks ongeveer 180.000 bezoekers. Polen hoopt nog meer toeristen te trekken. Het complex zelf is niet meer te herstellen maar Polen hoopt een investeerder te vinden die bij het complex een museum wil inrichten. Ook zouden de toegangswegen naar het diep in het bos gelegen complex verbeterd moeten worden.

De eigenaar, het Poolse staatsbosbeheer, biedt het complex en de grond daaromheen voor een prijs van ongeveer 100.000 euro per jaar aan. Dit voor een periode van twintig jaar. Tot nu toe hebben zich nog geen geïnteresseerden gemeld.

Barak 1B - Foto: Stichting Barak 1BVolgende week woensdag…
Kapel op het Ereveld bij LoenenOp het Ereveld in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: