In juli 1944 probeerde een groep hooggeplaatste Duitse militairen, politici en prominente burgers om Adolf Hitler uit de weg te ruimen en een staatsgreep te plegen. Deze coup staat bekend als Operatie Walküre of als het Juli-complot. De staatsgreep mislukte hopeloos.
Tussen 1933, het jaar dat Hitler aan de macht kwam in Duitsland, en tot aan zijn dood op dertig april 1945, werd meermaals een poging ondernomen om de dictator van het leven te beroven. Sommige aanslagen werden vroegtijdig verijdeld, en allemaal mislukten ze om de één of andere reden. Zo ook die van Henning von Tresckow.
Maar liefst 42 keer ontsnapt Adolf Hitler aan een moordaanslag. Dat hij steeds overleeft beschouwt Hitler als een teken van de Voorzienigheid.
Op 20 juli 1944 pleegde Claus von Stauffenberg een aanslag op Hitler in diens bunker de Wolfschanze. Deze actie is bekend geworden als Operatie Walküre. Het doel van Von Stauffenberg was om met ongeveer tweehonderd medestanders een staatsgreep te plegen. De aanslag mislukte, waarna de samenzweerders werden opgepakt en in heel Duitsland duizenden personen werden gearresteerd of geëxecuteerd. Het beeld
De Duitse verzetsman Ewald-Heinrich von Kleist is vrijdag op negentigjarige leeftijd overleden. Von Kleist was het laatste nog levende lid van de groep officieren die in 1944 een aanslag op het leven van Hitler pleegde.
Het Poolse staatsbosbeheer is op zoek naar een investeerder die geld wil steken in het gebied rond Hitlers voormalige hoofdkwartier in het land, de zogenaamde Wolfsschanze.
In Duitsland wordt vandaag stilgestaan bij de mislukte aanslag op Adolf Hitler van 20 juli 1944. Exact vijfentwintig jaar voordat de wereld ademloos toe keek hoe Neil Armstrong voet zette op de maan, ontsnapte Adolf Hitler voor de zoveelste keer aan de dood. Operatie Walküre mislukte. Een door de Duitse kolonel Claus Schenk von Stauffenberg geplaatste bom ontplofte wel, maar