Willy Vandersteen, de geestelijk vader van de populaire stripserie Suske en Wiske, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog spotprenten gemaakt voor een nazikrant. Hardnekkige geruchten daarover zijn deze week door familie van de Belgische striptekenaar bevestigd.
Vandersteen blijkt voor dagblad Volk en Staat en weekblad De Nationaal-Socialist, twee uitgaven die tijdens de oorlog openlijk collaboreerden met de Duitsers, politieke prenten te hebben gemaakt. Hij deed dit onder het pseudoniem Kaproen. De twintig jaar geleden overleden Willy Vandersteen heeft altijd ontkend dat hij zijn medewerking heeft verleend aan collaborerende uitgaven.
De geruchten over het oorlogsverleden van de striptekenaar bleven echter aanhouden. Over het algemeen werd aangenomen dat antisemitische tekeningen van de zogenaamde Kaproen gemaakt waren door Vandersteen. Bewijs hiervoor was er echter niet. Om duidelijkheid te krijgen gaf de familie van de striptekenaar enkele historici enige tijd geleden opdracht in het verleden van Vandersteen te duiken. Dit onderzoek bevestigt het vermoeden. In archieven vonden der onderzoekers bewijs dat de vergoedingen die Kaproen kreeg wel degelijk voor Vandersteen bestemd waren. Hoewel die documenten werden gevonden in een juridisch dossier dat na de oorlog voor een proces tegen Volk en Staat werd aangelegd, is Vandersteen zelf nooit vervolgd.
Op de website van uitgeverij Standaard reageren de erven Vandersteen geschrokken op de bevindingen van de historici. Namens de familie zegt Helena Vandersteen onder meer:
Het paste niet bij het beeld dat wij hadden en de manier waarop wij onze vader gekend hebben. […] Wij hebben de artiest Willy Vandersteen nooit als een heilige willen voorstellen. Het is te gemakkelijk om de fouten van een striptekenaar af te doen als naïviteit of jeugdzonden. Wie zijn artistieke nalatenschap wil eren, moet ook de zwarte bladzijden durven erkennen.
Standaard Uitgeverij gaat de historici die onderzoek hebben gedaan naar de oorlogsjaren van Willy Vandersteen vragen een boek te maken. De publicatie van dat boek staat gepland voor het najaar van 2011. “Het boek zal niet zoveel nieuwe feiten bevatten, maar wel de context schetsen en documenten beschrijven die een en ander staven”, aldus de uitgeverij die het van belang vindt dat het volledige verhaal verteld wordt. De uitgever denkt niet dat het nieuws impact zal hebben op de populariteit van Suske en Wiske:
Je ziet hetzelfde bij Hergé en Kuifje. We denken echter dat het zeer moedig is van de familie Vandersteen dat ze deze periode niet onder de mat wil vegen. Integendeel, ze willen dat het beeld dat van Vandersteen verder leeft een volledig beeld is. Het beeld van een artistieke reus en een rasverteller die veel goede dingen gedaan heeft, maar die ook fouten begaan heeft.
Overzicht van strips van Willy Vandersteen