Van schrijnende beelden van de hongerwinter in Den Haag, tot de sloop van wijken voor de bouw van de Atlantikwall en vluchtende NSB’ers op Dolle Dinsdag. Fotograaf Menno Huizinga legde Den Haag in de Tweede Wereldoorlog op unieke wijze vast. De bijna 800 foto’s van zijn hand zijn vanaf nu vrij te gebruiken.
Menno Huizinga was professioneel fotograaf en onderdeel van de verzetsgroep Ondergedoken Camera. Zijn foto’s, uit de collectie van het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust-, en genocidestudies, vallen sinds kort in het publieke domein.
Huizinga legde in het geheim – met zijn Leica verborgen in een kaaskistje – de stad Den Haag in oorlogstijd vast. Een fotoserie die hij maakte over de hongerwinter werd naar Engeland gesmokkeld en in april 1945 gepubliceerd in de Londense editie van Vrij Nederland.
Zijn foto’s droegen volgens het NIOD bij aan de bewustwording van de ernst van de hongersnood.
Netwerk Oorlogsbronnen
De foto’s zijn toegevoegd aan het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB), dat werkt aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collecties over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Ze kunnen vrijelijk worden gebruikt door bijvoorbeeld scholieren in hun werkstuk, in kranten of documentaires en in tentoonstellingen, apps en games. De nieuw toegevoegde beelden zijn hier te bekijken.
Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk