Dark
Light

Aangespoelde man na 75 jaar geïdentificeerd

Auteur:
1 minuut leestijd
De broer van Henk Gritter met diens
De broer van Henk Gritter met diens (Foto: Politie)

In 1945 spoelde op de dijk bij Uithuizermeeden een lichaam aan, kort na de scheepsramp van ‘De Joanna’. Vijfenzeventig jaar na data is dankzij een DNA-match de identiteit van het slachtoffer vast komen te staan. Dat meldt de politie woensdag.

Kort na bevrijding in 1945 verging vlak voor de haven van Delfzijl het schip ‘De Joanna’. Aan boord bevonden zich 45 opvarenden, allemaal bevrijde Nederlandse gevangenen uit Duitsland. Slechts zeven van van hen wisten na de ramp levende de wal te bereiken. De politie:

“Een groot deel van de 38 slachtoffers kon worden geïdentificeerd, maar niet van iedereen was de naam bekend. In 1985 deed schrijver en journalist Hans Beukema uitgebreid onderzoek naar de scheepsramp van De Joanna en het bij Uithuizermeeden aangespoelde lichaam. Hij vermoedde dat het ging om Henk Gritter. Mede op verzoek van de nabestaanden werd de naam niet gedeeld in de media, omdat er niet met zekerheid kon worden vastgesteld of het inderdaad om Henk Gritter ging.”

Op het graf van de aangespoelde man kwam Nomen Nescio te staan, Latijn voor ‘naam onbekend’. Dit jaar nam rechercheur Miranda Wahle contact op met de Groningse gemeente Het Hogeland (waar Uithuizermeeden onder valt) met de vraag of het graf in Uithuizermeeden inderdaad van Gritter was.

“Om antwoord op die vraag te kunnen geven, was aanvullend DNA-onderzoek nodig. Dit kon via de enige nog levende broer van Gritter worden vastgesteld. Na enige tijd kwam de uitslag van het NFI binnen: er was een match. Het lichaam bleek inderdaad van Henk Gritter te zijn, waarna het onbekende graf in Uithuizermeeden zijn naam kreeg.”

De Oorlogsgravenstichting gaat het graf van Henk Gritter inrichten als een formeel oorlogsgraf.

×