Het verhaal achter het logo van Alfa Romeo

2 minuten leestijd
Alfa Romeo logo uit 1933 (CC BY 2.0 - Brian Snelson - wiki)
Alfa Romeo logo uit 1933 (CC BY 2.0 - Brian Snelson - wiki)

Het logo van autofabrikant Alfa Romeo oogt historisch en is dat ook. Wat is de achtergrond van dit opvallende logo?

Nicola Romeo (Publiek Domein - wiki)
Nicola Romeo (Publiek Domein – wiki)
Alfa Romeo ontstond in 1910 en kwam voort uit het Italiaanse merk SAID. Het nieuwe automerk ging destijds door het leven als ALFA, de afkorting van De Anonima Lombarda Fabrica Automobili. Vijf jaar later werd het bedrijf overgenomen door de Italiaanse ondernemer Nicola Romeo (1876-1938). Door hem zou de naam van het bedrijf veranderen in Alfa Romeo.

Aanvankelijk hield het bedrijf zich vooral bezig met de productie van oorlogsmateriaal. Nicola Romeo was zelf ook geen groot liefhebber van automobielen; hij legde zich liever toe op de productie van tractoren, vliegtuigmotoren en spoorwegmaterieel. Pas na de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van de oorlogsindustrie, begon Alfa Romeo zich te specialiseren in de fabricage van auto’s. Doordat enkele vroege modellen van Alva Romeo verschillende sportieve successen boekten, groeide de bekendheid van het merk onder autoliefhebbers al snel.

Het logo

Het wapen van Visconti, inspiratiebron voor het logo van Alfa Romeo (wiki)
Het wapen van Visconti, inspiratiebron voor het logo van Alfa Romeo (wiki)
Het logo van Alfa Romeo werd al in 1910 ontworpen door Giuseppe Merosi (1872-1956), een beroemd ontwerper die ook verschillende automodellen voor het Milanese bedrijf ontwikkelde. Een logo was nodig omdat men bijna klaar was met de Alfa 24 HP, het eerste eigen automodel van Alfa Romeo. Bij het ontwerpen van het logo liet Merosi zich inspireren door twee sterke Milanese symbolen. Aan de rechterzijde is de zogeheten slang van Visconti te zien. Deze verwijst naar het adellijke geslacht Visconti dat bijna twee eeuwen over Milaan regeerde (1277-1447). In het wapen van dit geslacht is een afbeelding te vinden van een draak (of slang) die een man opslokt. Volgens een bekende lezing zou dit gaan om een Saraceen die door een lid van de Visconti tijdens de Eerste Kruistocht werd gedood. Een ander verhaal meldt dat op het wapen de legendarische draak Tarantasio is afbeeld. Volgens de volksverhalen leefde deze draak in het meer Gerundo, in de buurt van Milaan. Het wezen at kinderen en had een dusdanig slechte adem dat het water vergiftigd werd waardoor veel mensen ziek werden. Een lid van de familie Visconti wist de draak echter te doden.

Aan de linkerzijde van het logo van Alfa Romeo plaatste Merosi een rood kruis op een witte achtergrond. Dit kruis herinnert aan een kruistocht waaraan Milanese kruisvaarders in de Middeleeuwen deelnamen. Hierbij zou de Milanese kruisvaarder Giovanni da Rho (volgens de overlevering) als eerste de rood witte kruisvaardersvlag op de muren van Jeruzalem hebben geplant.

Milano

Huidige logo van Alfa Romeo
Huidige logo van Alfa Romeo
In de eerste versie van het logo stond boven de twee afbeeldingen het woord ALFA. Na de overname door Nicola Romeo werd diens naam ook aan het logo toegevoegd. Onderaan het logo stond vroeger verder nog ‘Milano’. Later verhuisde het productiecentrum van het bedrijf naar Napels en verdween ‘Milano’ uit het logo.

In 2015 veranderde Alfa Romeo het logo voor het laatst. De basis bleef weer hetzelfde, alleen de goudkleurige randen van het logo werden vervangen door een zilverkleurige variant en het aantal gebruikte kleuren werd teruggebracht van vijf naar drie.

Verder lezen: 150 jaar Opel

Boek: Alfa Romeo – Legend, Culture, Passion

Geschiedenis van Alfa Romeo:

Bronnen â–¼

-https://www.alfaromeo.nl/geschiedenis#_
-https://www.crwflags.com/fotw/flags/it-lom-m.html
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010618286
-https://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo#Logos

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×