Dark
Light

Alle winnaars van de Gouden Televizier-Ring (1964-2023)

Van ‘Stiefbeen en zoon’ tot ‘Oogappels’
Auteur:
3 minuten leestijd
Winnaars van de Gouden Televizier-Ring (CC0 - RonPorter - Pixabay)
Winnaars van de Gouden Televizier-Ring (CC0 - RonPorter - Pixabay)

De Gouden Televizier-Ring geldt als de belangrijkste Nederlandse televisieprijs. Tijdens een speciaal gala, georganiseerd door de AVRO/TROS, wordt ieder najaar bekendgemaakt welk televisieprogramma op de Nederlandse televisie het beste van het jaar was. De uitkomst wordt bepaald door de televisiekijker.

Logo van de Gouden Televizier-Ring
Logo van de Gouden Televizier-Ring
Tot 1961 organiseerde het Prins Bernard Fonds ieder jaar een televisieprijs. Toen het fonds daarmee stopte, besloten televisierecensenten een eigen prijs in het leven te roepen: de Zilveren Nipkowschijf. Deze prijs bestaat nog steeds. Het omroepblad van de AVRO, Televizier, besloot daarna een publieksprijs te organiseren. Het publiek, zo meende hoofdredacteur Rein van Rooy, beoordeelde televisieprogramma’s misschien wel heel anders dan televisierecensenten. Na een enquête onder de lezers van het omroepblad werd de Gouden Televizier-Ring in 1964 voor de allereerste keer uitgereikt. Winnaar was toen Stiefbeen en zoon, een populaire comedy van de NCRV.

Stemfraude

Zo is het toevallig ook nog 's een keer (v.l.n.r. Dimitri Frenkel Frank, Mies Bouwman, Rinus Ferdinandusse en Joop van Tijn) (7 december 1963)
Zo is het toevallig ook nog ’s een keer (v.l.n.r. Dimitri Frenkel Frank, Mies Bouwman, Rinus Ferdinandusse en Joop van Tijn) – 7 december 1963 (CC0 – Joop van Bilsen / Anefo)
Vroeger moest er altijd per post gestemd worden. Dit leverde soms problemen op doordat mensen fraudeerden en meerdere stembriefjes inleverden. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 1966 toen het controversiële programma “Zo is het toevallig ook nog eens een keer” de prijs won, maar later bleek dat een medewerkster van Televizier zelf honderden stemkaarten had ingevuld met daarop de naam van het programma. Niet omdat ze per se wilde dat het satirische programma de prestigieuze prijs won, maar vooral omdat ze wilde voorkomen dat presentator Willem Duys met de Televizier-Ring naar huis ging… In 1976 werd de prijs helemaal niet uitgereikt vanwege vermoedelijke stemfraude.

Tegenwoordig kan er ook per telefoon, sms en internet gestemd worden. Tot en met 1996 mochten alleen lezers van Televizier meestemmen, daarna iedereen.

De eerste keer dat een commerciële zender de prijs won was in 1991. RTL won de prestigieuze ring toen met het programma Vrienden voor het leven. Hierna won RTL de prijs nog elf keer. BNNVARA is tegenwoordig koploper in de algemene ranglijst:

Lijst van alle winnaars van de Gouden Televizier-Ring:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×