Demonstraties ambachtelijke houtbewerking in het Cuypershuis

1 minuut leestijd

Foto: Cuypershuis

Cuypers en Munsterkerk – Gemeente Roermond
Gedurende de Maand van de Geschiedenis worden er in het Cuypershuis in Roermond demonstraties houtbewerking gegeven.

Een jaar geleden werd het Stedelijk Museum Roermond verbouwd tot Cuypershuis. In dit nieuwe museum staat de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) centraal.

Roermond speelde een belangrijke rol in het leven van de architect. Hij werd er geboren en keerde er na een verblijf in Amsterdam en Valkenburg weer terug. Zijn oeuvre, bestaande uit gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels is bijzonder groot. De bekendste gebouwen van zijn hand zijn het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Met de restauratie van kasteel De Haar te Haarzuilens (bij Utrecht) bouwde Cuypers het laatste kasteel van Nederland.

Ook in Roermond en omgeving realiseerde hij diverse werken. Bovendien liet hij in de stad een statement achtergelaten over zijn kunstopvattingen: het vroegere Stedelijk Museum Roermond. Dit gebouw realiseerde hij in 1853 om er te wonen en te werken. Verder fungeerde het als staalkaart van zijn bouwopvattingen.

Ambachtelijke houtbewerking

Cuypershuis nieuwe ingang – Cuypershuis & Joop Thijssen

In dit Cuypershuis wordt tijdens de Maand van de Geschiedenis vier keer een demonstratie ‘ambachtelijke houtbewerking en restauratietechnieken’ gevegen. De demonstraties worden gegeven door restaurator Tim Schoenmakers.

Pierre Cuypers hechtte in zijn tijd veel waarde aan het middeleeuwse ambacht. Tidjens de Industriële Revolutie waren de stoommachines en het machinale werken in opkomst geraakt en dat zorgde voor de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen. Cuypers vond het van belang dat men het middeleeuwse ambacht bleef onderwijzen.

Restaurator Tim Schoenmakers zal tijdens de demonstraties stil staan bij verschillende oude technieken. Ook zal er een demonstratiefilm getoond worden over het punteerapparaat. Dit 3D kopieerapparaat, dat Cuypers ontdekte tijdens een reis in Duitsland, speelde een grote rol in het produceren van beelden. De kennis van het apparaat is tegenwoordig bijna verdwenen.

Tim Schoenmakers is op 7, 10, 21 en 24 oktober van 13:00 tot 16:00 uur in het Cuypershuis aanwezig om demonstraties te geveb, Bezoek voor meer informatie: www.cuypershuisroermond.nl

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×