Archeologen vinden onaangeroerde eetkamer uit 200 na Christus

1 minuut leestijd
Afval van de groepsmaaltijd (Sagalassos Project & Bruno Vandermeulen, KU Leuven)
Afval van de groepsmaaltijd (Sagalassos Project & Bruno Vandermeulen, KU Leuven)

Archeologen van de Katholieke Universiteit Leuven hebben in Sagalassos, een vergane Romeinse stad in het huidige Turkije, een onaangeroerde eetkamer uit ongeveer 200 na Christus gevonden.

Sagalassos is een stadsruïne in Turkije (cc - Tijl Vereenooghe)
Sagalassos is een stadsruïne in Turkije (cc – Tijl Vereenooghe)


De archeologen stuitten tijdens onderzoek op een groot rechthoekig gebouw, met grote deuren en in het midden een fontein. In drie kamers van het gebouw vonden ze grote hoeveelheden materiaal, achtergelaten alsof het gisteren nog gebruikt werd. Bestek bijvoorbeeld, maar ook glazen kruiken, drinkbekers en olielampen.

Volgens de onderzoekers kwamen er rond 200 na Christus waarschijnlijk enkele tientallen personen in het gebouw bijeen om de maaltijd te gebruiken. Na afloop werden de gedekte tafels met borden en etensresten omgegooid en verlieten de gasten het pand.

De archeologen vonden verschillende schalen en kommen met daar nog etensresten in. Het gaat om dierenbeenderen en verkoolde resten van planten, groenten en fruit.

Volgens de universiteit biedt de vondst een schat aan informatie. Het gebruikte servies kan onderzocht worden, maar ook de gevonden etensresten zijn interessant:

De vondst werpt ook een nieuw licht op het verenigingsleven in de Oudheid. De aard van het gebouw en het gegeven van de groepsmaaltijd doen vermoeden dat het ging om een artisanale gilde of een religieus of sociaal genootschap. Dergelijke genootschappen kwamen vaak voor in de oudheid en waren heel belangrijk voor het alledaagse leven in Sagalassos.

Fornuis

Op een andere locatie in Sagalassos vonden de archeologen deze zomer een kookfornuis uit de zesde eeuw na Christus, een unieke vondst in Turkije volgens de onderzoekers. Het gaat om een eenvoudige vierkante constructie van zware stenen, dakpannen en bakstenen, samengehouden door modderplaaster:

Het kleine stookgat onderin doet vermoeden dat er niet op hout maar op houtskool werd gekookt. Op het kleine gat bovenaan passen de kookpotten met bolle bodem die eerder al in Sagalassos werden opgegraven. Onderzoek wijst uit dat in deze potten vooral pap en stoofpotjes werden bereid: een lokale keuken die stilaan aan het verdwijnen was in de streek, maar door de recente vondsten opnieuw op het menu van heel wat lokale horecazaken staat.

Openingsafbeelding: Afval van de groepsmaaltijd (Sagalassos Project & Bruno Vandermeulen, KU Leuven)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×