Tijdens archeologisch onderzoek in Purmerend is een bijzonder beeldje van zogeheten pijpaarde opgegraven. Het betreft een klein leeuwtje, vervaardigd uit hetzelfde materiaal als historische kleipijpen.
De archeologen:
Dit soort beeldjes kwamen vooral tussen de zestiende en achttiende eeuw voor, maar dit type beeldje in de vorm van een leeuw hebben we nog nooit eerder gezien. Daarom gaan we hier verder onderzoek naar doen.
Naast het beeldje is veel aardewerk gevonden dat naar verwachting komt uit de periode tussen de zeventiende en de negentiende eeuw. Ook hier wordt verder onderzoek naar gedaan. Hoe oud het pijpaarde leeuwtje precies is, is nog onduidelijk.
De vondst is gedaan vlakbij de Nieuwstraat in Purmerend, waar gewerkt wordt aan een tijdelijk parkeerterrein. Voordat de archeologen op het bouwterrein aan de slag gingen, onderzochten ze wat hier vanaf de vijftiende eeuw te vinden was. Op een kaart uit 1630 is te zien dat het terrein dan in een weiland ligt, buiten de stadsmuren. Rond 1645 werd de vesting Purmerend uitgebreid waardoor de locatie binnen de stadsmuren kwam te liggen. Sinds die tijd is het terrein een soort ’tuineiland’ geweest, soms met enkele tuinhuisjes, verbonden met de omliggende percelen door twee bruggetjes.