Dark
Light

Archieven over slavernij op UNESCO-lijst

Auteur:
1 minuut leestijd
Voorbeeld van een archiefstuk dat is opgenomen in het MoW-register
Voorbeeld van een archiefstuk dat is opgenomen in het MoW-register (Nationaal Archief)

Een groot aantal archieven over tot slaaf gemaakten en hun nazaten in Suriname en de Nederlandse Antillen is opgenomen in het Memory of the World Register (MoW-register) van UNESCO. Hierbij zitten ook drie archieven uit de collectie van het Nationaal Archief in Den Haag.

De zogeheten Zíkinza collectie is een van de collecties die nu door UNESCO is opgenomen in het register. Deze collectie bestaat uit 1410 audio-opnames van interviews uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Via deze interviews werden liederen, historische anekdotes, verhalen en beschrijvingen van het dagelijks leven vastgelegd in de moedertaal Papiamentu, en de inmiddels uitgestorven Guene-taal.

Hiernaast zijn ook de slavenregisters van Suriname en Curaçao, de manumissieregisters, de emancipatieregisters, en documenten van de burgerlijke stand over vrijverklaarde slaafgemaakten opgenomen in het MoW-register. Ook nieuw in het register zijn de archiefstukken over de “compensatie” die voormalig slaveneigenaren ontvingen na de afschaffing van de slavernij in 1863.

De opname van ‘nieuwe’ archiefstukken over tot slaafgemaakten in het MoW-register is te danken aan een gezamenlijke inspanning van de nationale archiefdiensten van Suriname, Curaçao en Nederland, het National Archaeological Anthropological Memory Management (Curaçao) en de overheid van Sint Maarten.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×