Wie onderzoek doet naar de plantages in Essequibo, Demerara en Berbice, of het Nederlandse slavernijverleden in Guyana, kan voortaan terecht op de website van het Nationaal Archief in Den Haag. De president van Guyana, David Granger, heeft in 2015 persoonlijk toestemming verleend om de archieven van de toenmalige Nederlandse plantagekoloniën tijdelijk uit te lenen aan Nederland. Het Nationaal Archief ging deze conserveren en digitaliseren.
Slavenopstanden en dagelijks leven in kaart gebracht
De Guyanese collectie bevat het overgebleven archiefmateriaal van de toenmalige Nederlandse plantagekoloniën Essequibo, Demerara en Berbice uit de achttiende en begin negentiende eeuw. Deze ‘Dutch Series’, berustende bij de National Archives of Guyana, bevatten informatie over het dagelijks leven in de plantages. Zo is er informatie te vinden over het leven van de tot slaaf gemaakten die daar werkten. Maar ook over de slavenopstanden, bijvoorbeeld de grote slavenopstand in Berbice van 1763, onder leiding van Cuffy een nationale held in Guyana.
De conservering en digitalisering van deze Guyanese archiefstukken in Nederland maken onderdeel uit van het Metamorfoze themaproject ‘Slavernij’. Het doel hiervan is om historische bronnen over slavernij online toegankelijk te maken voor onderzoek. De Guyanese president verleende persoonlijk toestemming om het oudste documentair erfgoed van Guyana tijdelijk uit te lenen aan Nederland. Deze collectie is opgenomen in UNESCO’s ‘Memory of the World Register’.
Tijdens een feestelijke projectafsluiting overhandigde Arjan Agema, hoofd afdeling Digitalisering, namens het Nationaal Archief Nederland eerder deze maand de 98.000 scans en het gerestaureerde papieren archiefmateriaal aan Nadia Gamel-Garter, hoofd van het Nationaal Archief Guyana.
Meer bronnen
Binnen het Metamorfoze programma wordt nu gekeken welke andere belangrijke bronnen over slavernij kunnen worden gedigitaliseerd. In Guyana is bijvoorbeeld nog eens 2,5 meter aan Nederlandse archieven gevonden. Ook in Suriname, buurland van Guyana, zullen de komende jaren nog diverse collecties worden gedigitaliseerd.
Boek: Nieuw Amsterdam in Berbice (Guyana) – De planning en bouw van een koloniale stad, 1764-1800