‘Belang nationaal slavernijmuseum is evident’

1 minuut leestijd
Merkijzer met initialen van de eigenaar waarmee slaven werden gebrandmerkt
Merkijzer met initialen van de eigenaar waarmee slaven werden gebrandmerkt (Tropenmuseum - CC BY-SA 3.0 - wiki)

Als het aan de Raad voor Cultuur ligt krijgt Nederland een nationaal museum over het Nederlandse koloniale slavernijverleden. Dat staat in een advies dat de raad samen met de Amsterdamse Kunstraad heeft ingediend bij demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) en de Amsterdamse gemeenteraad.

In 2019 werd bekend dat het kabinet jaarlijks 1 miljoen euro gaat uittrekken voor een ‘nationale voorziening’ met betrekking tot het slavernijverleden in Amsterdam. De vraag is echter hoe die voorziening gestalte kan krijgen. Dit kan bijvoorbeeld een museum zijn maar ook een monument. Als het aan de Raad voor Cultuur ligt komt er een groot nationaal slavernijmuseum:

“Het belang van een op te richten nationaal museum over het Nederlandse koloniale slavernijverleden is evident. Alle Nederlanders zouden in aanraking moeten komen met dit onderbelichte deel van onze geschiedenis en hoe dat doorwerkt tot op de dag van vandaag”.

Brede opzet

Dit museum zou niet alleen aandacht moeten besteden aan de trans-Atlantische slavernij, maar ook informatie moeten geven over minder bekende gebieden waar Nederlanders actief participeerden in de slavenhandel. Volgens de raad is dit waardevol omdat zo het volledige verhaal van de koloniale slavernij en de wereldwijde impact ervan zichtbaar worden. Verbreding zou bovendien aansluiten bij de toegenomen maatschappelijke aandacht voor slavernij in de voormalige VOC-gebieden. De trans-Atlantische slavernij moet in het op te richten museum wel een prominente plaats innemen:

“Dit vanwege de omvang van de slavernij in de voormalige koloniën in het Caribisch gebied en het grote aantal personen in diaspora. En ook omdat juist de Afro-Caribische gemeenschappen zich in het maatschappelijke debat hard hebben gemaakt voor aandacht voor het slavernijverleden en de invloed daarvan op de hedendaagse realiteit.”

Iconisch gebouw

De adviesraad stelt verder dat het museum een “nieuw, groot en iconisch gebouw” moet krijgen met een oppervlakte van circa zevenduizend vierkante meter. De gemeente Amsterdam heeft eerder aangegeven wel iets te zien in een slavernijmuseum. In december wordt in de gemeenteraad gediscussieerd over de plannen. Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) sprak zich eerder al uit voor de komst van een nationaal slavernijmuseum.

Ook interessant: Amsterdam biedt excuses aan voor slavernijverleden
Artikelrubriek: Slavernij
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×