Dark
Light

Belangrijk deel Bunkerarchief gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Tekening van vestingmuur, gracht en glacis uit Bunkerarchief (Nationaal Archief)
Tekening van vestingmuur, gracht en glacis uit Bunkerarchief (Nationaal Archief)

Het Nationaal Archief heeft een belangrijk deel van het zogenaamde Bunkerarchief gedigitaliseerd. Het gaat om 9713 scans van tekeningen en kaarten die vanaf nu tot in detail online zijn te bekijken.

Het Bunkerarchief bevat in totaal ruim 10.000 militaire kaarten en tekeningen van de ongeveer 2000 bunkers die tijdens de Duitse bezetting in Nederland werden gebouwd. De bunkers variëren van schuttersputjes tot commandobunkers. In het archief is onder meer veel te vinden over de bouw van de Atlantikwall en de naoorlogse omgang met dit militair-historische erfgoed. Het Bunkerarchief is gevormd door het Bureau Registratie Verdedigingswerken, een Genieonderdeel van het oude ministerie van Oorlog.

Het Nationaal Archief wordt sinds 2008 bewaard bij het Nationaal Archief. De instelling:

“De opvallend hoge aanvraagfrequentie wijst op een meer dan gemiddelde interesse bij het publiek voor de verdedigingswerken. Historici, archeologen, planologen, beleidsmakers en functionarissen belast met ruimtelijke ordening: ze vinden allemaal hun weg naar onze studiezaal.”

Gedigitaliseerde kaart uit Bunkerarchief (Nationaal Archief)
Gedigitaliseerde kaart uit Bunkerarchief (Nationaal Archief)

Bunkeraars

Ook beheerders van voormalige verdedigingswerken – waar nu onder meer sportscholen, champignonkwekerijen en zelfs een vleermuisreservaat gevestigd zijn – hebben volgens de archiefinstelling behoefte aan documentatie over de objecten.

“Maar de grootste groep geïnteresseerden zijn de ‘Bunkeraars’: mensen met een brede interesse in (sporen van) fortificaties en vestigingswerken in Nederland, in het bijzonder die uit de laatste oorlogsperiode.”

Het grootste deel van het Bunkerarchief bestaat uit kwetsbare calques (kaarten en tekeningen van transparant papier) die het meest te lijden hadden van de vele aanvragen. Het gedigitaliseerde deel bestaat voor 92 procent uit calques, voor 3 procent uit gedrukte kaarten en voor 5 procent uit foto’s en lichtdrukken.

×