Bijzondere archieven opengesteld

1 minuut leestijd

Openbaarheidsdag
In het Nationale Archief zijn vandaag de archieven over de politionele acties in Indonesië, de machtsoverdracht en de afwikkeling daarvan openbaar gemaakt.

Traditioneel komen op de eerste dinsdag van het jaar verschillende archieven vrij. Op deze archieven rusten dan geen overheidsbeperkingen meer. Dit jaar komen meer dan twintig stukken vrij, waarvan enkele opmerkelijk. Behalve het archief over Indonesië komen ook de archieven vrij van Prins Bernhard en de Commissie van Drie, die onderzoek deed naar de Lockhead-affaire.



Volgens de archiefwet van 1995 worden archieven van overheidsinstanties normaal gesproken na twintig jaar openbaar. Vanwege de privacy, het landsbelang of onevenredige gevolgen voor derden kunnen sommige archieven echter van overheidswege langer gesloten blijven. Na een afgesproken termijn worden deze archieven alsnog vrijgegeven.

Omdat er dit jaar opmerkelijk veel interessante archieven worden vrijgesteld, heeft het Nationaal Archief voor het eerst de complete inventaris klaargelegd in de studiezaal. Daar zijn onder meer het archief van de commissie gelijke behandeling (1974-1981), de gouverneur van Suriname en stukken van de ambassade van Rusland en Italië te vinden. Ook zijn privéarchieven openbaar geworden van onder andere oud-premier Louis Beel en van Nederlands eerste vrouwelijke politica, Marga Klompé.

De archieven kunnen zorgen voor nieuwe onthullingen en worden vandaag met name gelezen door journalisten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×