Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland opgedeeld in vier geallieerde bezettingszones en Berlijn in vier sectoren. De verschillende zones werden gecontroleerd door Amerika, Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en Frankrijk. Met deze opdeling wilden de geallieerden voorkomen dat Duitsland op korte termijn weer een oorlog zou kunnen beginnen. Nadat de Britten en Amerikanen 1 januari 1947 bekendmaakten bij het besturen van hun zone intensiever te gaan samenwerken, kwam deze samengevoegde geallieerde zone bekend te staan als Bizonië.
Waar de geallieerden er in de oorlogsjaren alles aan hadden gedaan om Duitsland op de knieën te krijgen, moest men na de oorlog juist plannen ontwikkelen om het land weer overeind te helpen. Dit was onder meer belangrijk omdat veel andere landen in Europa sterk afhankelijk waren van een economisch stabiel Duitsland.
Het beleid in de verschillende bezettingszones verschilde nogal. Aanvankelijk was afgesproken het land zoveel mogelijk als één geheel te besturen, vanuit een zogeheten Allied Control Council, maar dit werkte in de praktijk niet erg. Duitsland-kenner Willem Melching schrijft daarover in Modern Duitsland:
“Uiteindelijk creëerde iedere bezetter de Duitsers naar zijn eigen evenbeeld. Daarmee was de kiem gelegd voor de Duitse deling.”
De Britten en Amerikanen besloten echter al vrij snel om politiek en economisch wél nauw samen te werken. Op 2 december 1946 ondertekenden beide landen in New York een verdrag dat leidde tot de samenvoeging van hun twee zones. Zo ontstond Bizonië. Vanaf augustus 1948 besloot ook Frankrijk deel te nemen aan deze samenwerking waardoor zelfs drie zones werden samengevoegd (Trizonië).
Duitse tweedeling
Naarmate de Koude Oorlog vorderde liepen de spanningen tussen de bestuurders van de samenwerkende westelijke bezettingszones en de Sovjet-Unië verder op en leek het er steeds meer op dat Duitsland afkoerste op een tweedeling. Na de invoering van twee verschillende betaalmiddelen (de D-mark in het westen en de Ostmark in het oosten) kwam de zaak in een stroomversnelling. In 1949 gingen de westerse bezettingszones op in de Bondsrepubliek Duitsland (BRD), terwijl in de door de Sovjet-Unie bestuurde oostelijke zone de Duitse Democratische Republiek (DDR) werd gevormd.
Ook interessant: Het Wirtschaftswunder – Het economische wonder van West-Duitsland
…of: DDR (Duitse Democratische Republiek)
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Duitsland