Als het vandaag de dag gaat over ‘blockbusters’ dan denken we vaak aan zeer populaire films. En dan met name aan kaskrakers die vanwege de hoge aantallen bioscoopbezoekers veel geld in het laatje brengen. Relatief onbekend is dat het woord ‘blockbuster’ oorspronkelijk afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de oorlog werd het begrip in Engeland gebruikt voor bommen van een zeer zwaar kaliber. Deze waren in staat in één klap hele huizenblokken weg te vagen. Het waren dus letterlijk blockbusters. De Royal Air Force (RAF) die dergelijke bommen gebruikte sprak zelf overigens van High Capacity-bommen. In de media kwamen de bommen vanwege hun kracht echter bekend te staan als blockbusters. Het begrip werd in Engeland tijdens de oorlog tevens gebruikt als waarschuwingssignaal voor naderende Duitse bommen(werpers). Die konden met hun bommen immers ook grote schade toebrengen aan woonwijken.
Na de Tweede Wereldoorlog bleef het woord geregeld opduiken, maar dan vaker als aanduiding voor zeer populaire films of toneelstukken die ‘insloegen als een bom’. In de jaren vijftig gebruikte de bekende Amerikaanse criticus Brooks Atkinson het woord al in een bespreking voor de The New York Times. Hierna raakte het woord in de nieuwe betekenis steeds meer ingeburgerd.
Bronnen ▼
-https://www.tracesofwar.nl/articles/5254/Britse-bommen-1940-1945.htm
-De Telegraaf, 12-09-1959 https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110587641:mpeg21:a0376