Week van de koloniale geschiedenis

Boek over Monets tijd in Zaandam

Detail van een schilderij dat Monet in Zaandam maakte
De Franse schilder Claude Monet (1840-1927) verbleef enige tijd in de Nederlandse stad Zaandam. Bij Uitgeverij Noord-Holland verschijnt binnenkort een boek waarin die periode wordt belicht.

Claude Oscar Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam met vrouw en kind. Hij woonde er niet alleen, hij werkte er ook. Gedurende de tijd dat Monet in Zaandam verbleef was hij erg productief. Hij maakte er maar liefst vijfentwintig schilderijen.De Hollandse stad maakte indruk op de Franse impressionistische schilder. In een brief aan Camille Pissarro schreef hij:

- advertentie -

Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.

In het te verschijnen boek getiteld 1871. Monet in Zaandam zijn alle vijfentwintig schilderijen die Monet in Zaandam maakte opgenomen. Het boek bevat een wandel- en fietsroute langs de plekken waar Monet geschilderd heeft en schetst zo ook een tijdsbeeld van Zaandam in 1871. Teksten in het boek zijn geschreven door Martijn Couwenhoven en Bas Hüslage.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: