Dark
Light

Boek over Monets tijd in Zaandam

1 minuut leestijd
De Voorzaan en de Westerhem - Claude Monte, 1871 (Collectie Zaans Museum)
De Voorzaan en de Westerhem - Claude Monte, 1871 (Collectie Zaans Museum)

De Franse schilder Claude Monet (1840-1927) verbleef enige tijd in de Nederlandse stad Zaandam. Bij Uitgeverij Noord-Holland verschijnt binnenkort een boek waarin die periode wordt belicht.

Detail van een schilderij dat Monet in Zaandam maakte
Claude Oscar Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam met vrouw en kind. Hij woonde er niet alleen, hij werkte er ook. Gedurende de tijd dat Monet in Zaandam verbleef was hij erg productief. Hij maakte er maar liefst vijfentwintig schilderijen.

De Hollandse stad maakte indruk op de Franse impressionistische schilder. In een brief aan Camille Pissarro schreef hij:

“Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.”

In het te verschijnen boek getiteld 1871. Monet in Zaandam zijn alle vijfentwintig schilderijen die Monet in Zaandam maakte opgenomen. Het boek bevat een wandel- en fietsroute langs de plekken waar Monet geschilderd heeft en schetst zo ook een tijdsbeeld van Zaandam in 1871. Teksten in het boek zijn geschreven door Martijn Couwenhoven en Bas Hüslage.

Boek: Monet in Zaandam

×