Boek over oudste regionale natuurhistorische museum

1 minuut leestijd

Foto: Natura Docet
Bij uitgeverij Walburg Pers verschijnt begin juni een boek over het oudste regionale natuurhistorische museum in Nederland: museum Natura Docet in Denekamp.

Natura Docet werd in 1911 opgericht door onderwijzer J.B. Bernink (1878-1954). Het was het eerste natuurhistorische museum in Nederland. De naam van het museum betekent letterlijk ‘de natuur onderwijst’. Al vanaf het begin kwamen er vanuit het hele land bezoekers naar Twente. In die eerste periode werden de bezoekers persoonlijk rondgeleid door meester Bernink.



Beroemde natuurbeschermers en veldbiologen die het museum aandeden waren bijvoorbeeld Jac. P. Thijsse en Eli Heimans. Deze twee prominenten, die de natuurstudie in Nederland populair maakten, bezorgden het nog jonge museum veel landelijke publiciteit.

Het museum was gesitueerd in de toen nog bijna ongerepte natuur van Twente. Voor veel bezoekers was het museum hierdoor een goed uitgangspunt voor excursies en vakanties. Natura Docet werd daarnaast door verschillende wetenschappers, zoals de professoren Hugo de Vries en Thom van der Hammen, als uitvalsbasis gebruikt. Veel wetenschappelijke publicaties ontstonden dan ook in het museum.

De gepensioneerde tandarts Willem Groothuis (1934) is een kenner van de geschiedenis van het museum. In het jubileumboek, getiteld Honderd jaar Natura Docet. Meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum, vertelt Groothuis uitgebreid over die geschiedenis. Zo wordt bijvoorbeeld verteld over de financiële en bestuurlijke steun die grondlegger Bernink van bekende Twentse fabrikantenfamilies ontving en wordt ook de tot nog toe onderbelichte rol van de onderwijzer Willem Dingeldein belicht.

Gesloten

onderd jaar Natura Docet

Het spreekwoord ‘ouderdom komt met gebreken’ gaat in het geval van het natuurhistorische museum zeker op. Museum Natura Docet is sinds enkele weken gesloten. Bij bouwtechnisch onderzoek bleek onlangs namelijk dat de belastbaarheid van de vloeren niet aan de huidige normen voldoen. Het jubilerende museum hoopt de problemen zo spoedig mogelijk te hebben opgelost en de deuren weer te kunnen openen.

In het museum kunnen geïnteresseerden terecht om bijvoorbeeld mineralen, fossielen, een paradijsvogel, vogelbekdier of krokodil te bekijken. Verder is er onder meer het fossiel van een Ichtyosauriër te vinden en worden er lezingen gegeven.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×