Dark
Light

Britannica verschijnt niet langer op papier

Auteur:
1 minuut leestijd
Oude advertentie voor de Encyclopædia Britannica (1913)
Oude advertentie voor de Encyclopædia Britannica (1913)

De Encyclopædia Britannica, de beroemdste Engelstalige encyclopedie ter wereld, wordt niet langer uitgegeven op papier. De redactie van de encyclopedie heeft dat bekendgemaakt.

Derde uitgave van de Britannica
Hiermee komt er na ruim tweeënhalve eeuw een eind aan de gedrukte versie van de beroemde encyclopedie. De Britannica wordt straks alleen online nog onderhouden. Volgens de directeur van de encyclopedie, Jorge Cauz, werd het steeds moeilijker om de gedrukte versie van de encyclopedie te actualiseren. Ook de verkoop van de gedrukte versie liep al jaren terug. Het bedrijf dat de encyclopedie maakt heeft nog ongeveer vierduizend complete encyclopedieën liggen. Die worden nog verkocht.

Cauz denkt dat er online wel toekomst is voor de Britannica. Sinds enkele jaren werkt de online versie – net als Wikipedia – met zogenaamde ‘user generated contend’, artikelen die door bezoekers kunnen worden toegevoegd of aangepast. Deze toevoegingen van bezoekers worden voor publicatie echter wel gecontroleerd door professionele medewerkers van de oude encyclopedie.

Toegang tot de online versie van de oudste encyclopedie ter wereld is overigens niet gratis. Normale toegang tot deze editie kost 60 euro per jaar.

De Britannica werd voor het eerst uitgegeven in 1768. Destijds bestond de encyclopedie nog uit drie delen. Het was de eerste encyclopedie waaraan bekende geleerden meewerkten. Sinds 1830, toen de zevende versie verscheen, bevatte de encyclopedie een register. De Britannica bestond toen al uit 22 delen. Met name de elfde uitgave van de encyclopedie zorgde er voor dat de Britannica beroemd werd. Aan deze druk werkten onder meer bekende wetenschappers als Sigmund Freud en Marie Curie mee.

Elke twee jaar werd de encyclopedie ververst. De laatste geactualiseerde uitgave verscheen in 2010.

Ook interessant: De Encyclopédie (1751-1772) van Denis Diderot
Boek: Britannica, book of the year 2011

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×