Dark
Light

Musea verenigen zich in Canon-netwerk

Canon van Nederland in alle provincies te zien
2 minuten leestijd
Netwerk - Canon van Nederland
Netwerk - Canon van Nederland

Een maand geleden werd in het Openluchtmuseum de museale presentatie de ‘Canon van Nederland’ geopend. Aan de hand van vijftig zogenaamde canonvensters wordt hierin een beeld gegeven van de vaderlandse geschiedenis. Onder de vlag van de canon is afgelopen week ook een museumnetwerk gelanceerd.

Het Tropenmuseum toont dit brandmerk, topstuk bij het canonvenster 'Slavernij' (CVN)
Het Tropenmuseum toont dit brandmerk, topstuk bij het canonvenster ‘Slavernij’ (CVN)
Twaalf musea hebben zich bij dit Canon-netwerk aangesloten. Gezamenlijk hebben de musea afgesproken met elkaar de geschiedenis van Nederland te laten zien, bijvoorbeeld door topstukken in de eigen presentatie in de schijnwerpers te zetten. Ook wordt samengewerkt op het gebied van programmering en presentatie. De komende jaren sluiten musea uit twaalf provincies zich aan met voorwerpen “die onmisbaar zijn om alle 50 vensters van de Canon van Nederland te verbeelden”.

In een persverklaring schrijven de musea:

“Elk van de deelnemende musea toont in de vaste presentatie topstukken van de Nederlandse geschiedenis. Deze topstukken, voor de bezoeker duidelijk gemarkeerd, laten hem/haar oog in oog staan met de geschiedenis. Samen zorgen de historische voorwerpen voor een verdere ‘inkleuring’ van de Canonvensters en belichten zij daarbij verschillende invalshoeken van het verleden.”

Het venster Slavernij wordt bijvoorbeeld verbeeld in het Tropenmuseum (brandmerk, slavenboei en banjo), Het Scheepvaartmuseum (model van een slavenschip) en het Amsterdam Museum (twee schilderijen: één van de Herengracht in 1685 en één van een Surinaamse suikerplantage ca. 1700). En drie topstukken tonen het venster De Beeldenstorm: een portret van Maarten Luther, een Christuskop (beide Museum Catharijneconvent) en een schilderij dat juist een vertekend beeld van die Beeldenstorm geeft (Museum Prinsenhof Delft).

Het Rijksmuseum van Oudheden toont de goudschat van Wieuwerd (CVN)
Het Rijksmuseum van Oudheden toont de goudschat van Wieuwerd (CVN)

Groeiend

De deelnemende musea zijn het Amsterdam Museum, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Militair Museum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum van Oudheden en Tropenmuseum. Het Allard Pierson Museum, Rijksmuseum in Amsterdam en de website www.entoen.nu dragen bij met content, programmering, onderzoek en advies.

Volgend jaar sluiten nog meer musea zich bij het netwerk aan. Dit zijn in ieder geval Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Museum Huis Doorn, Museum Het Rembrandthuis, Nationaal Archief, Paleis Het Loo, Rijksmuseum Boerhaave, Spoorwegmuseum, Universiteitsmuseum Groningen en Watersnoodmuseum.

Lees ook: Canon van Nederland laat héle geschiedenis van Nederland zien
Boek: De canon van Nederland – Onze geschiedenis in 50 thema’s

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×