Dark
Light

De Pauwentroon – Symbool van de Perzische sjahs

…maar oorspronkelijk afkomstig uit India
1 minuut leestijd
Afbeelding van een latere Pauwentroon, ca. 1850
Afbeelding van een latere Pauwentroon, ca. 1850

De Pauwentroon is een beroemde met duizenden edelstenen versierde troon uit India die in 1739 door de Perzen werd veroverd. De originele troon bestaat niet meer, maar er werden later nog verschillende reproducties gemaakt die de symbool kwamen te staan voor de macht van de Perzische of Iraanse monarchie.

De oorspronkelijke Pauwentroon bevatte naar verluidt ruim zesentwintigduizend edelstenen en werd in de vroege zeventiende eeuw gebouwd voor de Mogol-heerser Shah Jahan. Hij zou ook de Koh-I-Noor, de beroemdste diamant ter wereld, in de troon hebben laten verwerken. Aan de achterzijde bevonden zich twee vergulde afbeeldingen van pauwenstaarten, die onder meer met diamanten en robijnen waren versierd. De troon dankt hier zijn naam aan.

De Iraanse veroveraar Nader Sjah Afshar, de stichter van de dynastie van de Afshariden, maakte de troon in de achttiende eeuw buit op India. Hij nam de troon mee naar zijn rijk maar enige tijd later ging het waardevolle object verloren tijdens oorlogen met de Koerden. De troon zou door hen zijn ontmanteld waarna de edelstenen werden verdeelden.

Een van de reproducties van de Pauwentroon is tegenwoordig te zien in het Golestanpaleis in de Iraanse hoofdstad Teheran.

De Perzische heerser Nāder Sjāh Afshar op de  Pauwentroon, ca. 1739
De Perzische heerser Nader Shah op de Pauwentroon, ca. 1739
Sjah Naser ed-Din Kadjar op een Pauwentroon, voor 1896

Bronnen

-https://www.worldhistory.org/Koh-i-Noor/
-https://www.britannica.com/topic/Peacock-Throne
×