‘DDR had meer goede dan slechte kanten’

1 minuut leestijd
Trabant 601 uit de DDR (wiki)
Trabant 601 uit de DDR (wiki)

Ruim de helft van de inwoners van de voormalige DDR voelt zich nog benadeeld. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Instituut voor Marktonderzoek in Leipzig.

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een 45 kilometer lange muur die 1961 tot 1989 West- van Oost-Berlijn scheidde. Na de val van de muur op 9 november 1989 werden de twee Duitse staten herenigd. Volgens 17 procent van de ondervraagde Duitsers uit de voormalige DDR was het beter geweest als de muur nooit gevallen was. Daarnaast zegt 57 procent van de ondervraagden dat de DDR meer goede dan slechte kanten had.

Ontwikkeling

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland ‘opgeknipt’. Het Westen kwam onder bestuur van de geallieerde mogendheden Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika en het oosten werd een Sovjet-bezettingszone. In 1949 werd in het westen de Bondsrepubliek Duitsland opgericht en in het oosten de DDR. De twee ‘Duitslanden’ ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar. In het westen leefde men in een systeem van vrije markt en democratie en in het oosten in een communistisch systeem.

De verschillen tussen oost en west zijn bijna twintig jaar na de hereniging nog groot. Zo is het werkloosheidspercentage in de voormalige DDR dubbel zo hoog als dat in het westen, ondanks miljoenen West-Duitse euro’s aan investeringen.

Een baan en een huis

De Berlijnse Muur viel onder meer doordat veel inwoners van de DDR sinds mei 1989 via Hongarije naar het vrije westen vluchtten. Hongarije was het eerste land waar het IJzeren Gordijn werd doorgeknipt. De dreigende leegloop van Oost-Duitsland zorgde ervoor dat de DDR-leiders later dat jaar besloten de Berlijnse Muur te openen. Inwoners van de DDR bleven echter wegtrekken, ook na de hereniging. Sinds de eenwording trokken ongeveer 2 miljoen Oost-Duitsers, onder wie veel jonge hoogopgeleiden, naar het westen van Duitsland. Op zoek naar werk en een betere toekomst. Zorgen over werk had men in de DDR niet gehad. Toen had iedereen een baan en een huis.

Lees ook: Geschiedenis van de DDR (1949-1990) – Duitse Democratische Republiek
Overzicht van Boeken over de DDR en de Berlijnse Muur

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×