De executie van dominee en verzetsman Bas Ader

1 minuut leestijd
Ds. Bas (Bastiaan Jan) Ader
Ds. Bas (Bastiaan Jan) Ader

Op 20 november 1944, donderdag precies 70 jaar geleden, werden er bij Veenendaal zes verzetsstrijders gefusilleerd, uit wraak voor een aanslag op een Duitse militair. Onder hen ook dominee Bas Ader. Het radioprogramma EO Door de Week stond in een uitzending stil bij het verhaal van deze voorganger.

De fusillade wordt deze week herdacht in Veenendaal. Ook scholieren zijn bij de herdenking betrokken. Een van hen draagt een psalm voor uit het zakbijbeltje van dominee Ader. Dat bijbeltje werd na zijn dood in zijn binnenzak gevonden. De kaftbladzijden ervan zijn dicht beschreven met bijbelteksten en verraden een intens geloofsleven. Bas Ader (1909-1944) was volgens de EO een begaafd mens.

“Hij was avontuurlijk, creatief, technisch – hij kon een stoomlocomotief besturen – en muzikaal, maar volgde uiteindelijk zijn roeping om theologie te gaan studeren.”

Tijdens zijn studie ging Ader in z’n eentje op de fiets naar Palestina, in 1936. Na een tijd in Badhoevedorp gestaan te hebben, werd hij predikant in het ‘rode’ Oost-Groningse Nieuw-Beerta. In 1942 vroeg een bevriende Joodse fotografe hem om een onderduikplek. Bas en zijn vrouw Jo Ader-Appels – die in 1947 het veel herdrukte boek Een Groninger pastorie in de storm publiceerde – stemden in. Enkele tientallen mensen zaten ondergedoken bij het echtpaar en overleefden zo de oorlog. Ook in Amsterdam hielp Bas Ader honderden Joden aan een onderduikadres. Door verraad werd hij in juli 1944 opgepakt en gevangengezet.

Beluister hier de EO-reportage over deze bijzonder dominee terug

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×