De Leidse natuurkundige en instrumentenmaker Pieter van Musschenbroek ontwikkelde in 1745 samen met Cunaeus de zogenaamde ‘Leidse fles’.
![Pieter van Musschenbroek en de Leidse fles Pieter van Musschenbroek en de Leidse fles](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2010/05/musschenbroek-leidse-fles.jpg)
Net als zijn vader werd Pieter van Musschenbroek ook natuurkundige. In 1719 werd hij hoogleraar wiskunde en wijsbegeerte in Duisburg en enkele jaren later werd hij hoogleraar in Utrecht. Vanaf 1732 hield hij zich hier ook bezig met de sterrenkunde. In 1740 werd hij tenslotte hoogleraar wiskunde en wijsbegeerte in zijn geboorteplaats Leiden. Hij volgde hier Willem Jacob ‘s-Gravesande op.
Leidse fles
Op het gebied van elektriciteit deed Van Musschenbroek enkele uitvindingen. Zijn beroemdste uitvinding is de Leidse fles. Deze fles, die door Benjamin Franklin ooit Musschenbroeks wonderfles werd genoemd, ontwikkelde de Leidenaar in 1745 samen met Cunaeus.
![Pieter van Musschenbroek en de Leidse fles](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2010/05/musschenbroek-leidse-fles2.jpg)
De Leidse fles werd erg populair. Kort nadat Van Musschenbroek ‘zijn fles’ had gemaakt slaagde de Engelse natuurkundige William Watson er in met een aangepaste Leidse fles een vonk langs een draad over de rivier de Theems te sturen. Wat elektriciteit precies was, was in deze tijd overigens nog niet erg duidelijk. Dit veranderde in 1897. Toen ontdekte de natuurkundige Joseph John Thomson het elektron, de basis-eenheid van elektrische stroom.
Boek: 1001 Uitvindingen