Dark
Light

Wilbur Scoville – Uitvinder schaal van Scoville

Uitvinder van de Scovilleschaal
Auteur:
2 minuten leestijd
Wilbur Scoville en een hete peper in de Google Doodle
Wilbur Scoville en een hete peper in de Google Doodle

De Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville, vooral bekend om de door hem ontwikkelde Scovilleschaal, werd op 22 januari 1865 geboren. Vandaag is dat precies 151 jaar geleden. Google staat de hele dag bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een aangepast logo op de startpagina van de zoekmachine.

De extreem hete Habaneropeper
De extreem hete Habaneropeper (CC BY-SA 2.5 РAndr̩ Karwath Рwiki)
Met de naar de Amerikaanse wetenschapper vernoemde Scovilleschaal kan de heetheid van allerlei pepersoorten en chilisauzen worden bepaald. In een speciale schaal is te zien hoeveel zogenaamde Scoville-eenheden de verschillende pepers hebben. Helemaal onderaan de lijst staat de paprika, die doorgaans niet als scherp wordt ervaren, met een waarde van 0. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000 punten en tabasco wordt met 5000 punten weer wat heter ingeschaald.

Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden van mensen die een wedstrijdje doen om te bepalen wie de heetste peper durft op te eten. Geregeld komen dan ook extreem hete pepers als de Habaneropeper en de Madame Jeanette voorbij. Deze scoren tussen de 100.000 en 350.000 op de schaal van Scoville. De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, waarbij een gemiddelde is gemeten van 1.569.300 Scoville-eenheden.

Vroeger werd de heetheid van de verschillende pepers gemeten met behulp van smaaktests, waarbij werd gekeken hoeveel men een gemalen peper moest verdunnen voor deze niet meer als scherp werd waargenomen. Tegenwoordig wordt de heetheid bepaald door de concentratie van capsaïcine te meten.

Pepperspray

Dat sommige pepers overweldigend zijn, weten ook mensen die wel eens in aanraking zijn gekomen met pepperspray. Deze spray, bedoeld om mensen tijdelijk uit te schakelen, bevat een hoge concentratie chilipeper (capsaïcine) en wordt met behulp van drijfgas doorgaans in de ogen van aanvallers gespoten. De Carolina Reaper komt qua scherpte overigens in de buurt van pepperspray. Die maar beter niet door het eten doen dus.

Help Wilbur Scoville

In de Doodle ter ere van uitvinder Wilbur Scoville komen een aantal hete pepers langs. In een korte animatie is Wilbur Scoville zelf te zien die een bepaalde pepersoort test. Als het zweet hem uitbreekt, mag de internetter het gevecht aangaan met de pepersoort door ijsbollen te gooien. Hoe heter de peper, hoe meer ijs er nodig is om de peper uit te schakelen.

Boek: De Chile-peper encyclopedie

Hete pepers eten | Wedden dat ik het kan

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×