Geen 100.000, maar 25.000 slachtoffers vielen er tijdens het geallieerde bombardement op Dresden in 1945. Dat heeft een groep Duitse historici vastgesteld na ruim vijf jaar onderzoek.
Tijdens de voorlopige conclusie in 2008 kwamen de onderzoekers al tot hetzelfde aantal. Het stadsbestuur van Dresden had het onderzoek naar het slachtofferaantal zelf aangevraagd. Volgens de nazi’s overleden er 200.000 mensen als gevolg van het bombardement. De DDR meende later dat het slachtofferaantal rond de 100.000 lag. De historici stellen dat de communistische DDR bewust te hoge schattingen gaf, om de Britten en Amerikanen die het bombardement uitvoerden in een negatief daglicht te stellen.
Bombardement

De Duitse onderzoekers hebben voor hun definitieve oordeel onder meer ooggetuigen gehoord, stadsarchieven nagetrokken en begraafplaatsen bezocht. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat veel minder vluchtelingen slachtoffer zijn geworden dan gedacht.
Volgens de historici werpt het nieuwe dodenaantal een ander licht op het einde van de oorlog en de rol van de Duitsers. Het bombardement zorgde nog lang voor spanningen tussen de Duitsers en de Engelsen. Toen de Engelse koningin in 1992 een bezoek bracht in Duitsland werd ze bekogeld met eieren en eisten demonstranten haar excuses. Overigens zijn er na het onderzoek nog steeds mensen die het niet met de conclusies eens zijn. Een uur voordat het onderzoeksrapport naar buiten kwam trokken honderdvijftig demonstranten naar het stadhuis van Dresden.