Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis heeft de diplomatieke correspondentie van raadpensionaris Johan de Witt online gezet. Een team van vrijwilligers, gastonderzoekers en stagiaires heeft de brieven ontsloten op gegevens als verzender, ontvanger, datum, plaats van verzending en ontvangst, taal en archiefgegevens. Ook zijn er bij iedere brief links aangebracht naar een digitale afbeelding en naar gedigitaliseerde edities.
Op 23 augustus 1672 kwamen raadpensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis op een gruwelijke manier aan hun einde: ze werden gelyncht. Drie dagen later werd de papieren nalatenschap van De Witt in beslag genomen door de Staten van Holland. Dankzij deze gebeurtenis beschikt het Nationaal Archief nog steeds over een vrijwel compleet archief van zijn documenten. De eerste zevenduizend, veelal diplomatieke, brieven uit dit archief zijn door het Johan de Witt projectteam van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis nu online beschikbaar gesteld.
In dit digitaliseringsproject werkte de instelling onder meer samen met het Nationaal Archief en de universiteit van Oxford.
Op de hoogte
De online catalogus met de correspondentie van De Witt bevat gegevens van ongeveer zevenduizend brieven – ongeveer twintig procent van zijn gehele correspondentie – voornamelijk geschreven in het Nederlands, Frans, Engels en Latijn. Deze brieven, gedateerd tussen 1649 en 1672, werden door 176 verschillende afzenders, vooral diplomaten, uit heel Europa naar Johan de Witt gestuurd. De brieven tonen hoezeer de raadpensionaris op de hoogte was van alles wat zich internationaal afspeelde, niet alleen in de publieke sfeer maar ook achter de schermen.
Bundel
De overige 28.000 brieven van en aan Johan de Witt worden de komende jaren aan de catalogus toegevoegd. Voor het eerst zal dan de hele correspondentie van Johan de Witt volledig online beschikbaar zijn.
Naar aanleiding van de presentatie van de eerste dataset heeft het Johan de Witt-projectteam de bundel Johan de Witt en Engeland gepubliceerd, een bloemlezing van twintig smaakmakende brieven uit de correspondentie van De Witt.
Boek: Johan de Witt en Engeland – Een bloemlezing uit zijn correspondentie
Ook interessant: Moord op gebroeders De Witt zorgvuldig voorbereid