Dolly Verhoeven eerste hoogleraar Gelderse Geschiedenis

1 minuut leestijd

Dolly Verhoeven is per 1 november van dit jaar benoemd tot hoogleraar Gelderse Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. De leeropdracht wordt gefinancierd door de provincie Gelderland.

Verhoeven moet de kennis versterken over de geschiedenis en de cultuur van Gelderland door het bevorderen van (amateur)initiatieven op het gebied van de geschiedschrijving van Gelderland in combinatie met publieksgerichte spreiding van kennis. Het gaat om een aanstelling voor 1 dag per week, vooralsnog tot en met 2016.

Een belangrijk doel van de leeropdracht is het slaan van een brug tussen de wetenschap en de Gelderse samenleving. Verhoeven zal zich daarom niet alleen bezighouden met het bevorderen van historisch onderzoek over de provincie, maar ook met het uitdragen van kennis met gebruikmaking van alle moderne mogelijkheden. Een centraal thema daarbij is Gelderse (en regionale) identiteit. Verhoeven:

“‘Ik wil graag samenwerken met zowel amateurs als professionele onderzoekers. Een van mijn wensen is een jaarlijks of tweejaarlijks provinciaal geschiedeniscongres voor iedereen die belangstelling heeft voor Gelderse geschiedenis of er actief mee bezig is: een bijeenkomst waar kennis kan worden uitgewisseld en banden kunnen worden aangeknoopt of versterkt.’

Dolly Verhoeven (Utrecht, 1959) is sinds 2001 eigenaar-directeur van het historisch bureau Storia te Apeldoorn en sinds 2008 bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen aan de Radboud Universiteit. Als hoogleraar verzorgde ze de eindredactie van onder meer de Canon van Nijmegen (2009) en Het Valkhof. 2000 jaar geschiedenis (2014) en initieerde ze de jaarlijkse 24 uur van de Nijmeegse Geschiedenis, het Nijmeegse Geschiedeniscafé (4 keer per jaar) en de Nijmeegse Verhalenbank: een samenwerkingsverband tussen professionals en amateurs rondom Oral History.

Vanuit Storia zorgde ze voor samenstelling en eindredactie van boeken als Gelderland 1900-2000 (2006) en Geschiedenis van Gelderland. De canon van het Gelders verleden (2010), en gaf ze leiding aan provinciebrede erfgoedfestivals als Geloven in Gelderland (2008), Gelegerd in Gelderland (2012) en Gemaakt in Gelderland (2015). De provincie heeft 135.000 euro voor de aanstelling van een hoogleraar beschikbaar gesteld voor een periode van drie jaar (€ 45.000 per jaar).

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×