‘Dood Joden’-dorp krijgt mogelijk een andere naam

Castrillo Matajudios (Fort Dood Joden)
Castrillo Matajudios (Fort Dood Joden)
De inwoners van het Spaanse dorp Castrillo Matajudios gaan aankomende zondag stemmen over een mogelijke naamsverandering. Voor een naamswijziging valt iets te zeggen want Castrillo Matajudios betekent zoveel als Fort Dood Joden.


Het dorp bestaat al honderden jaren, maar heette niet altijd Castrillo Matajudios. In 1035 stond het gehucht bekend als Mota Judios (Jodenheuvel). Waarom het dorp later een andere naam kreeg is niet helemaal duidelijk. Mogelijk raakte de naam in gebruik nadat alle Joden waren vertrokken. Ook kan het zijn dat de nieuwe naam werd ingevoerd nadat de Joden zich in de vijftiende eeuw onder dwang tot het katholicisme hadden bekeerd.

De huidige burgemeester van het 56 mensen tellende dorp, Lorenzo Rodriguez, besloot een maand geleden om een stemming te organiseren. Volgens de burgemeester worden de inwoners vanwege de naam van hun dorp onterecht beschuldigd van antisemitisme. Hij wijst erop dat het dorp zijn bestaan in werkelijkheid juist heeft te danken aan een Joodse gemeenschap.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: