Duitse studenten gaan leven als Romeinse gladiatoren

1 minuut leestijd

Geen pizza en hamburgers, maar bonen en bessen. Twintig Duitse studenten gaan zich helemaal inleven in de Romeinse gladiatoren die rond 75 na Christus hun kunsten vertoonden in de Romeinse arena.

De twintig studenten van de Universiteit van Regensburg willen zo ervaren hoe het leven van een gladiator eruit zag in de Romeinse tijd. Ze zullen daarom komende zomer dezelfde training volgen als gladiatoren, hetzelfde eten en tijdens de oefeningen dezelfde zware helmen dragen. Historici hopen zo meer te weten te komen over de levensomstandigheden van de Romeinse vechters.

Religieus entertainment

Volgens de Duitse historicus Josef Löffl is er relatief weinig bekend over de gladiatoren en zijn de mythes moeilijk te onderscheiden van de werkelijkheid. De gladiatoren-gevechten waren in de Romeinse tijd een grote bron van entertainment waar de Romeinse keizers graag naar keken, maar was ook onderdeel van een religieus ritueel van de Etrusken, die enkele eeuwen voor Christus over Rome regeerden. Gladiatoren waren aanvankelijk krijgsgevangenen of slaven, maar later deed ook de Romeinse elite er aan mee, om te stijgen in de rangorde. Gladiatoren waren destijds moderne ‘superhelden’ met een ijzeren discipline. Op die discipline zijn ook de Duitse studenten uitgekozen.

De studenten zijn al in training, maar zullen aankomende zomer verder worden klaargestoomd in Oostenrijk, waar het weer lijkt op dat van Rome. Tijdens die periode van een maand zijn vrouwen uit den boze en kan er niet worden gedoucht of gewassen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×