Dark
Light

Fascinerende feiten over de Romeinen

Het Romeinse Rijk voor kinderen
Auteur:
2 minuten leestijd
Fascinerende feiten over de Romeinen
Fascinerende feiten over de Romeinen

Bij Uitgeverij Lannoo is het eerste deel verschenen uit de reeks “Professor Breinstein”, waarin deze fictieve allesweter met zijn intelligente konijn, op een onderhoudende manier bijzondere weetjes uit de geschiedenis naar voren haalt. De reeks – die een humoristische insteek heeft en voorzien is van veel verhelderende tekeningen – is met name gericht op de jongere lezer (van 10-15 jaar). Binnenkort verschijnt het tweede deel: “Ridders”.

Afbeelding uit boek
Afbeelding uit boek
Het nieuwste deel is geschreven door Sarah DeVos en voorzien van fraaie, leuke illustraties door Heleen Brulot. Titel: Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen. Thematisch komen in dit boek feitjes aan bod over onder meer het Romeinse Rijk als territorium, het leger en keizers, briljante bouwwerken, de Romeinse scholen, het familieleven, werk, de Romein in zijn/haar vrije tijd en de mythologische godenwereld.

Ik geef hieronder een aantal aardige feiten en weetjes uit het boek weer, zodat u als lezer een indruk krijgt van de inhoud. Duidelijk mag zijn, ik schrijf het vooraf maar even, dat Wonderlijke weetjes zeker geen objectief boek is, maar vooral gericht is op het vermaak en de bijzondere feitjes.

Goed gek!

Natuurlijk komen in het boekje een aantal ‘flink gestoorde Romeinse keizers’ aan bod. In het rijtje ‘goed gek’ mogen keizer Caligula en keizer Nero niet ontbreken. We lezen het volgende:

“Sommige keizers waren echt stapelgek! Zo benoemde de gevreesde keizer Caligula zijn paard tot consul, had hij relaties met zijn eigen zussen en liet hij de ene na de andere Romein vermoorden (soms echt om de meest onbenullige redenen). Ook keizer Nero was bepaald geen lieverdje. Hij was dol op drank, theater, spelen en vrouwen. Het bestuur van Rome liet hij grotendeels over aan anderen, terwijl hij zich kostelijk vermaakte.” (24,25)

Er waren natuurlijk ook best goede Romeinse keizers, zo haast het boekje te melden. Maar deze waren wel vrij zeldzaam…

Afbeelding uit boek
Afbeelding uit boek

Romeinse toiletten

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen
Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen
Rome telde ongeveer 150 openbare toiletten, waarbij iedereen gezellig naast elkaar zittend zijn of haar behoefte deed. Voor die tijd was dit een luxueuze vinding. Hun achterwerk veegden de Romeinen na het toiletbezoek af met een spons aan een stok, die door meerdere mensen gebruikt werd. De auteur vervolgt:

“Weet je wat ook erg vooruitstrevend was? Dat je je handen moest wassen als je naar het toilet was geweest. Er stond meestal een gootsteen bij de toiletten. Ook dat lijkt nu iets heel simpels, maar het duurde een hele tijd voordat mensen snapten hoe belangrijk dat was. Op je handen wonen vaak een heleboel bacteriën en andere beestjes (zeker als je net een grote boodschap hebt gedaan!). En die geef je makkelijk door aan anderen via een handdruk, geld, deurklinken…” (78,79)

Vestaalse maagden

Natuurlijk mag het thema ‘vestaalse maagden’ in een boekje als dit niet onbesproken blijven. Stel je voor: op je zesde bepaalde het lot dat jij een Vestaals maagd moest worden. Dan had je wel een probleem:

“Dan moest je van je tiende tot je veertigste (!) naast de tempel voor de godin Vesta gaan wonen, op het Forum Romanum. Daar hield je een heilig, altijd brandend vuur aan – of anders zou er iets vreselijks met Rome (en jou!) gebeuren… Raar verhaal? Toch was dat precies hoe het leven van een vestaalse maagd eruit zag.” (131)

Boek: Professor Breinstein – de Romeinen

Bekijk dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×