De eerste bewoners van Sri Lanka noemden hun land Tambapanni. Dat was nog vóórdat de eerste kolonisten er arriveerden. Portugezen, Nederlanders en tenslotte Engelsen: allemaal voelden ze zich aangetrokken tot het paradijselijke eiland, maar het was uiteindelijk één man die dit bij alle lezers in Europa onder de aandacht bracht. Een strafgevangene die gedwongen was zich aan te passen aan de omstandigheden in het land en daar dankzij een praktische overlevingsstrategie wonderwel goed in slaagde.
Zijn avonturen speelden zich af in de binnenlanden nabij de hoofdstad van Kandy, het laatste Boeddhistische koninkrijk. Daar reizen jaarlijks nog vele duizenden pelgrims heen om een bijzonder relikwie te vereren: de tand van Boeddha.

De baai waarin hij zijn schip op het strand zette behoorde tot het machtige koninkrijk Kandy, dat een verdrag met de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie had gesloten ter bescherming tegen andere koloniale mogendheden. Het gold als een voor Aziatische begrippen hoogontwikkeld rijk waarvan het koninklijk hof de vergelijking met de vorstenhoven in Europa kon doorstaan. Aanvankelijk werden de schipbreukelingen nog vriendelijk bejegend door koning Rajasinghe II (1629-1687), maar toen Knox sr. naar diens mening onvoldoende onderdanigheid aan de dag legde sloeg de stemming om. De koning liet het schip in beslag nemen en verbood de bemanning om zijn rijk te verlaten.

Knox jr. was daar al snel op zichzelf aangewezen nadat zijn vader in 1661 overleed aan malaria. Om geld te verdienen ging Robert Knox mutsen breien die hij op de markt verkocht. Hij was er namelijk allerminst de persoon naar om zich bij de situatie neer te leggen en kocht daarom van deze extra inkomsten een lapje grond waarop hij rijst ging verbouwen. In het dorp wordt sindsdien het verhaal van deze nijvere Engelsman van generatie op generatie doorverteld, tot op de dag van vandaag en het perceel dat door hem in cultuur werd gebracht is daarom nog exact bekend. Zijn oogsten waren zo omvangrijk dat hij als rijsthandelaar actief kon worden en de mensen die niet over eigen akkers beschikten van dit volksvoedsel kon voorzien.
Antropologisch experiment
Ondertussen was het contact met de overige bemanningsleden volledig verloren gegaan. Hij was vertrouwd geraakt met de plaatselijke zeden en gewoonten en had ook een eigen huis gebouwd. Daardoor begon zijn gevangenschap de vorm van een antropologisch experiment aan te nemen. Zo sprak hij inmiddels vloeiend Singalees, zodat hij passages in die taal in zijn boek kon opnemen, na deze fonetisch te hebben getranscribeerd.

Sciencefiction

Het boek van Knox groeide uit tot de standaardreisgids voor bezoekers aan Ceylon en ook toeristen die het nu lezen zullen ontdekken dat er in ruim drie eeuwen tijd eigenlijk niet veel veranderd is. De belangstelling van de Britse regering voor Ceylon steeg er dusdanig door, dat ze eind achttiende eeuw het besluit nam om het te annexeren.