Dark
Light

Enorme schenking voor Ashmolean Museum

Auteur:
1 minuut leestijd

Ashmolean Museum – Foto: CC
Het Ashmolean Museum van de Universiteit van Oxford heeft bijna vijfhonderd gouden en zilveren voorwerpen gekregen uit de nalatenschap van de Britse handelaar en kunstverzamelaar Michael Wellby. De objecten zijn gezamenlijk volgens de BBC enkele tientallen miljoenen waard.

Michael Wellby overleed een jaar geleden. De verzamelaar had een grote collectie zestiende- zeventiende-eeuws Duits zilverwerk bijeen gebracht. Vijfhonderd van deze objecten gaan nu dus naar het Ashmolean Museum. Het is de bedoeling dat de stukken hier later een plaats krijgen in een permanente opstelling.

Een van de topstukken in de verzameling is een kom van de blauwe halfedelsteen lapis lazuli. Deze is gemaakt door de Nederlandse edelsmid Paulus van Vianen (1570-1614) en zou zo’n 3,5 miljoen euro waard zijn.

Een deel van de verzameling is al vanaf volgende maand in het museum te bewonderen.

Volgens de aan het museum verbonden professor Tim Wilson gaat het om de grootste schenking aan een Brits museum sinds 1898. In dat jaar liet Ferdinand von Rothschild een groot aantal kunstvoorwerpen na aan het British Museum in Londen.

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Ook interessant

Zelfde rubriek

×